Reacţiile unor ţări arabe faţă de acordul EAU-Israel se lasă aşteptate; preşedintele Rouhani acuză EAU de ''trădare''

Reacţiile unor ţări arabe faţă de acordul EAU-Israel se lasă aşteptate; preşedintele Rouhani acuză EAU de ''trădare''

Emiratele Arabe Unite (EAU) au făcut o ''imensă greşeală'' prin acordul de normalizare a relaţiilor cu Israelul, a declarat sâmbătă preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, într-un discurs în care a acuzat EAU de trădare, potrivit Reuters.

Acordul dintre EAU şi Israel, anunţat joi şi la încheierea căruia a contribuit de asemenea preşedintele american Donald Trump, este văzut drept o modalitate de consolidare a opoziţiei regionale faţă de Iran.

Într-un discurs televizat, preşedintele Rouhani a avertizat EAU să nu permită Israelului să-şi creeze un ''avanpost în regiune''. ''Ei (EAU) trebuie să fie atenţi. Au comis o imensă greşeală, un act de trădare. Sperăm că-şi vor da seama de acest lucru şi vor abandona acest drum greşit'', a spus preşedintele iranian, fără alte detalii. În opinia sa, acest acord pare menit mai degrabă să-i asigure lui Donald Trump un nou mandat la Casa Albă.

Tot sâmbătă, cotidianul iranian Kayhan, ce reflectă opiniile ramurii ultraconservatoare a sistemului politic iranian, a scris că Emiratele Arabe Unite au devenit o ''ţintă legitimă'' în urma acordului de normalizare a relaţiilor cu Israelul, calificând la rândul său acest acord drept o ''mare trădare''.

În acest timp, la două zile de la anunţarea acordului între Israel şi EAU mai multe ţări arabe nu au avut încă nicio reacţie, remarcă agenţia EFE într-o analiză.

Toate privirile sunt îndreptate către Arabia Saudită, ţara cu cea mai mare greutate în Golf şi care a marcat politica de urmat pentru celelalte monarhii sunite, dar deocamdată Riad-ul nu s-a pronunţat. Pe reţelele de socializare saudite tendinţa este însă mai degrabă favorabilă acordului, distinsul scriitor saudit Turki al-Hamad lăudând pe Twitter ''pasul curajos'' al EAU.

Reacţiile se lasă aşteptate şi dinspre Kuwait şi Qatar, cel din urmă fiind într-o dispută deschisă cu EAU şi statul din zonă care are cele mai bune raporturi cu Iranul. Nici guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad nu a comentat pe această temă, în contextul în care Siria este un aliat apropiat al Iranului, dar şi-a îmbunătăţit în acelaşi timp şi relaţiile cu EAU, după redeschiderea ambasadei acestei ţări la Damasc în anul 2018.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”