Recean, reacție privind intenția rușilor de a prelua controlul Aeroportului Chișinău: Instituțiile noastre sunt pregătite

Recean, reacție privind intenția rușilor de a prelua controlul Aeroportului Chișinău: Instituțiile noastre sunt pregătite

Premierul Republicii Moldova a reacționat după ce Volodimir Zelenski a anunțat că Rusia ar vrea să preia controlul Aeroportului Chișinău pentru a transporta militari și echipamente în Ucraina dinspre statul vecin.

Dorin Recean, premierul Rep. Moldova FOTO Arhivă

Există mai multe scenarii de destabilizare, care comportă mai multe elemente. Dar instituțiile noastre sunt pregătite să facă față unor astfel de provocări. Noi am trecut printr-o perioadă destul de volatilă în toamnă și instituțiile au făcut față. Avem o experiență solidă, ne-am consolidat capacitățile și suntem pregătiți pentru diferite scenarii, care să vizeze securitatea Republicii Moldova. Obiectivul nostru este să asigurăm pacea și stabilitatea inclusiv în stânga Nistrului. R. Moldova optează pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și noi trebuie să aliniem obiectivele în ceea ce privește securitatea, pacea și stabilitatea din regiune”, a declarat Dorin Recean, potrivit deschide.md.

De asemenea, premierul Republicii Moldova susține că demilitarizarea regiunii transnistrene înseamnă retragerea trupelor și a armamentului pe care Kremlinul a promis să-l scoată de la Cobasna. „Asta înseamnă că Rusia trebuie să-și evacueze armele, munițiile și soldații care se află ilegal pe teritoriul R. Moldova. Trebuie să ne asigurăm că Rusia își îndeplinește aceste promisiuni. Asta înseamnă demilitarizarea: evacuarea acestor arme, muniții și soldați”, a mai adăugat Recean.

Informațiile transmise de Zelenski Maiei Sandu

Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu că planul Rusiei este de a înlocui conducerea prooccidentală a Moldovei, iar pentru asta Moscova și-ar dori să preia controlul Aeroportului din Chişinău, pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria.

„Ruşii plănuiesc toate acestea de mult timp. Cu toate acestea, Moldova şi Rusia nu au o frontieră de stat comună. Deci, cum ar trebui să-şi pună în aplicare planul (de a deschide dinspre Moldova un nou front în Ucraina - n.r.)? De unde ar urma să trimită acolo trupele şi echipamentul lor? Ruşii au nevoie de aeroporturi pentru asta. Dar acum există un singur aeroport în Moldova, în capitala Chişinău. Aşa că trebuie să folosească acest aeroport şi toate resursele Transnistriei”, a explicat Volodimir Zelenski.

Rusia are staționați în Transnistria aproape 2.000 de oameni și există suspiciuni că ar vrea să deschidă de pe teritoriul Moldovei un nou front către Ucraina. Președintele Ucrainei a fost întrebat într-un interviu pentru „La Repubblica” cum ar reacţiona dacă preşedinta Maia Sandu i-ar cere ajutorul, potrivit News.ro.

„Ea cunoaşte foarte bine situaţia noastră. Ucraina va fi întotdeauna gata să ajute Moldova”, a asigurat Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei a mai precizat că a primit informații de la serviciul său de spionaj că Rusia vrea să profite de faptul că Moldova nu este membră NATO și nici membră a Uniunii Europene, astfel că ar putea să schimbe conducerea țării . „Am transmis această informaţie preşedintei Maia Sandu. Ea a fost confirmată şi de ţările europene la scurt timp după aceea”.

Proteste împotriva Guvernului

Opoziția din Republica Moldova, în principal Partidul Șor, care are legături cu Moscova, a organizat proteste anti-guvernamentale. În aceste condiții, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a precizat că autoritățile țării vor adopta în curând o lege care va permite „controlul propagandei și dezinformarii în spațiul online”, pentru a nu mai fi transmise mesajele Kremlinului pe numeroase canale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…