Recifele de corali, în pericol de dispariţie din cauza încălzirii globale (studiu)

Recifele de corali, în pericol de dispariţie din cauza încălzirii globale (studiu)

Recifele de corali necesare supravieţuirii a jumătate de miliard de persoane sunt foarte probabil sortite dispariţiei din cauza încălzirii globale, chiar dacă obiectivele Acordului de la Paris sunt îndeplinite, potrivit unui studiu publicat marţi, relatează AFP.

Cu o creştere a temperaturii medii cu 1,5°C în raport cu era preindustrială, cel mai ambiţios obiectiv al Acordului de la Paris din 2015, peste 99% dintre corali nu ar fi capabili să supravieţuiască valurilor de căldură marină din ce în ce mai frecvente, apreciază autorii studiului publicat în revista PLOS Climate.

Cu o încălzire de 2°C, mortalitatea coralilor ar fi de 100%, potrivit cercetătorilor care au folosit o generaţie complet nouă de modele climatice care analizează oceanele pe o suprafaţă de un km2.

''Realitatea dură este că nu există un prag de încălzire fără pericol pentru recifele de corali'', care găzduiesc un sfert din viaţa marină, a explicat autoarea principală a studiului Adele Dixon, de la Universitatea din Leeds. ''Chiar şi 1,5°C reprezintă o încălzire prea mare pentru ecosistemele aflate în prima linie de încălzire'', a apreciat ea.

Acordul de la Paris vizează să limiteze încălzirea globală cu mult sub 2°C, dacă este posibil la 1,5°C.

În contextul înmulţirii valurilor de căldură, a furtunilor şi a inundaţiilor pe o planetă unde temperatura a crescut pentru moment în jur de 1,1°C, pragul de +1,5°C a devenit de facto obiectivul principal. Dar acest obiectiv ar putea fi atins în jurul anului 2030, potrivit celui mai recent raport al Grupului Interguvernamental de Experţi în evoluţia Climei (GIEC).

Într-un raport anterior din 2018, GIEC a prezis dispariţia a 70% până la 90% dintre corali la o temperatură de +1,5°C şi a 99% la +2°C.

''Cercetarea noastră arată că recifele de corali din întreaga lume vor fi mai ameninţaţi de schimbările climatice decât am crezut'', a subliniat Adele Dixon.

După un episod de albire legat de creşterea temperaturii apei, recifele au nevoie în general de cel puţin zece ani pentru a se recupera, dacă toţi ceilalţi factori (de exemplu, calitatea apei) sunt ''optimi'', notează Maria Beger, un alt autor al studiului.

Însă încălzirea globală care înmulţeşte valurile de căldură marină face imposibil acest timp de recuperare.

''Estimăm că la +1,5°C, peste 99% din recifele de corali vor fi expuse la un stres termic intolerabil şi de 100% la +2°C'', a menţionat Maria Beger.

Din cauza încălzirii şi a poluării, 14% dintre corali au dispărut între 2009 şi 2018, transformând peisajele subacvatice care vibrau de culori şi viaţă în cimitire de schelete albite, potrivit unor cercetări recente.

Marea Barieră de Corali din Australia a suferit cinci evenimente majore de albire în ultimii 25 de ani.

Potrivit unui studiu al experţilor de la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA), Marea Barieră de Corali a fost afectată în noiembrie şi decembrie, anul trecut, de un nou val de căldură fără precedent.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro