Recruții ruși sunt aruncați în luptă fără pregătire și echipament. Mulți nu rezistă nici 10 zile pe frontul din Ucraina

Recruții ruși sunt aruncați în luptă fără pregătire și echipament. Mulți nu rezistă nici 10 zile pe frontul din Ucraina

La doar 10 zile după ce a fost mobilizat în armata rusă, soldatul Igor Pucikov, în vârstă de 27 de ani și tată a doi copii, a fost ucis pe frontul din Herson, fiind trimis în prima linie fără niciun fel de instrucție suplimentară. Acesta este doar unul din cazurile de recruți ruși uciși încă din primele zile după ce sunt trimiși pe frontul din Ucraina, sporind și mai mult nemulțumirile și furia în rândul populației civile din Federația Rusă, după haosul provocat de mobilizarea decretată de Putin, se arată într-un material realizat de The Moscow Times.

Igor Puchkov , tată a doi copii, în vârstă de 27 de ani, a fost trimis în luptă fără nicio instrucție militară în afară de cea pe care o primise în timpul serviciului militar obligatoriu în adolescență, mai precis în 2015, potrivit rudelor.

„Am fost indignați când a fost trimis în Ucraina fără nicio pregătire. I s-au promis două săptămâni de exerciții militare, dar i s-au dat doar 30 de gloanțe - au tras o dată și atât”, a declarat cumnata sa Svetlana Puchkova pentru The Moscow Times într-un interviu telefonic.

Dovezile tot mai multe despre recruți ruși prost echipați, desfășurați în Ucraina fără aproape nicio pregătire militară, au stârnit nedumerire și furie în rândul prietenilor și rudelor care au vorbit cu The Moscow Times despre experiențele celor dragi ai lor.

Recruții nu rezistă pe front nici măcar 10 zile

Puchkov, din marele oraș siberian Minusinsk, s-a numărat printre sutele de bărbați din localitate care au primit documentele de recrutare imediat după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare „parțială” la sfârșitul lunii trecute.

Înainte de a fi chemat, singura perioadă petrecută de Puchkov în forțele armate fusese un an de serviciu militar obligatoriu pe care l-a efectuat în 2015.

Văduva lui Puchkov trebuie acum să aibă grijă singură de cei doi copii ai lor, în vârstă de trei și cinci ani.

„El a plecat, iar ea a rămas fără bani, fără nimic”, a spus Puchkova. „Era mereu cu zâmbetul pe buze, mereu glumea. Nici măcar nu știm cum a murit".

În mod similar, muncitorul în construcții Alexander Parilov, în vârstă de 35 de ani, de asemenea din Minusinsk, nu a beneficiat de pregătire suplimentară înainte de a fi trimis în luptă, potrivit unui prieten. El a murit în aceeași zi cu Puchkov.

„Nimeni nu ținuse în mână nici măcar o mitralieră”, a declarat cel mai bun prieten al lui Parilov, Igor Solondaev, despre pregătirea oferită lui Parilov și celorlalți localnici mobilizați împreună cu el.

„Și-a cumpărat o uniformă și cizme pentru 35.000 de ruble (567 de dolari), dar nu a avut timp să își cumpere un sac de dormit. Nu li s-a dat nimic. O săptămână mai târziu, le-au dat uniforme militare și o mitralieră - cu doar o zi înainte de a-i trimite la Herson", a declarat Solondaev. „A doua zi, a fost ucis”.

Familiile soldaților i-au transmis un mesaj lui Vladimir Putin

Bărbați precum Puchkov și Parilov, potrivit relatărilor oferite de prietenii și rudele lor, nu au primit cele 10 zile minime de pregătire pe care Putin a declarat săptămâna trecută că fiecare om mobilizat „trebuie să le urmeze” înainte de a participa la operațiuni de luptă.

Îngrijorate de lipsa de pregătire militară, rudele soldaților din regiunea Briansk, din vestul Rusiei, au publicat în weekend un apel video către Putin, cerându-i președintelui să intervină pentru a-i aduce pe fiii și soții lor mobilizați înapoi acasă.

„Băieții noștri sunt trimiși pe linia frontului fără pregătire”, a declarat soția recrutatului Ivan Terenkov, care a fost înrolat la două zile după ce a fost anunțată mobilizarea.

„Astăzi am primit un telefon de la fiul meu, care mi-a spus: «Mamă, ajută-mă, scoate-mă din acest iad»”, a declarat o femeie care s-a identificat ca fiind mama soldatului mobilizat Nikita Tsepanov.

Lipsa de transparență oficială a determinat soțiile și alte rude ale soldaților mobilizați să creeze grupuri și chat-uri pe rețelele de socializare pentru a încerca să afle mai multe informații.

Mulți utilizatori din astfel de grupuri intervievați de The Moscow Times s-au plâns că nu au mai primit vești de la fiii și soții lor de săptămâni întregi.

„De ce naiba i-au trimis în Ucraina în a doua zi? Și de ce au fost lăsați fără pregătire?”, a spus o femeie într-un chat privat pentru familiile soldaților pe rețeaua de socializare VKontakte.

Deși există puține dovezi că prietenii și rudele soldaților morți sunt gata să iasă în stradă în semn de protest, furia față de oficiali pare să fie în creștere.

„Există un sentiment negativ în creștere față de autorități”, a declarat Solondaev, al cărui cel mai bun prieten, Parilov, a fost ucis în regiunea Herson.

„Oamenii înțeleg la ce folosește mobilizarea, că este nevoie de oameni. Dar ei nu înțeleg de ce recruților nu li se asigură apă sau mâncare, iar oamenilor nu li se dă nicio informație”.

Mobilizarea se apropie de sfârșit

În mijlocul nemulțumirilor, Kremlinul a părut dornic să semnaleze că mobilizarea, care intră în cea de-a patra săptămână, se apropie deja de sfârșit.

Putin a declarat vineri reporterilor că mobilizarea va mai dura încă două săptămâni.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat luni că mobilizarea în capitala rusă a luat sfârșit și că orice proiect de acte restante nu va mai fi valabil.

Dar încetinirea ritmului de mobilizare va fi probabil o mică alinare pentru sutele de mii de familii cu persoane dragi aflate în drum spre front.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…