Recunoașterea și eliberarea din relațiile toxice

Recunoașterea și eliberarea din relațiile toxice

Când vorbim despre relații, adesea oamenii consideră în mod eronat că iubirea pe care o dăruiesc este suficientă pentru a beneficia de o relație fericită și împlinită, dar adevărul este că persoanele toxice profită de cei ce nu știu să spună "nu". Contral poveștilor iubirea ta nu este suficientă să schimbe o altă persoană.

Relatii FOTO: Shutterstock

Adesea însă, semnele unei relații toxice pot fi identificate cu usurinta încă de la început, pe care insa alegem sa le ignorăm in numele iubirii, găsind scuze constante pentru detaliile ce ne deranjează sau comportamentele toxice.

Cele mai grav afectate în situațiile de acest gen, sunt persoanele care ajung să accepte abuzurile de orice tip, inclusiv fizice, recunoscandu-și apartenența la o relație disfuncțională, respectiv toxică.

Din nefericire, tipurile de abuzuri sunt multiple, începand cu cel emoționale (critici, injurii, desconsiderări, manipulări etc), urmând cele psihice și în cele din urma și fizice, metode care lăsa urme adanci atat în sufletele victimelor cât și în psihicul și trupul acestora.

Unele din cele mai comune detalii ale comportamentelor nesănătoase sunt ignorarea de către abuzator, sufocarea victimei prin insistenta de apartenența, absentarea progresivă a agresorului din implicarea emoțională a relației, comportamentul impredictibil al agresorului este de asemenea unul dintre detaliile importante de care este necesar sa ținem cont.

în relatiile toxice nevoiile agresorului sunt identificate ca fiind cele mai importante, și de multe ori, singurele care contează, victima fiind obligată să supraviețuiască în umbra acestuia.

S-a identificat de asemenea, în relatiile defectuoase, competiția ca fiind una din cele mai importante metode pentru abuzator, unelta ce îl ajută să poată manipula partenerul de cuplu prin demontarea și subminarea acestuia pe mai multe planuri. Persoana toxică urmărește constant un caștig, astfel încat, prin orice tip de cale, își va asigura succesul, oricât de rănită ar fi victima.

Nevoia de a epata și de a se găsi constant în centrul atenției, îl determina pe agresor să aplice măsuri drastice, de la manipulare până la abuzuri fizice, pentru a se simți câștigător.

Traiul alaturi de o astfel de persoana este un calvar și de cele mai multe ori, victimele rămân cu urme adanci în suflet, trup și minte după o astfel de relație, în funcție de gravitatea abuzului și de durata relației.

Specialistii ne sfătuiesc să gasim căi de iesire, cât mai rapid, din asftel de situatii, deși poate fi extrem de dureros. Adeseori victima alege să “își salveze relația”, depunând eforturi majore pentru a îndeplini și satisface nevoile agresorului, din dorința de a evita să trăiască și durerea despărțirii de abuzator.

Desparțirea de partenerul toxic, te seacă energetic, te consumă atât psihic, cât și fizic și te devastează emoțional, după cum avertizează experții. Partenerul toxic nu prezintă empatie față de nevoie și suferințele tale.

Cel mai indicat este, ca o dată ce ai luat decizia de a ieși din toxicitate, este extrem de important să iți menții decizia oricât de greu ți s-ar părea și oricât de tare am simți durerea, lipsa partenerului sau ar apăsa amestecul de sentimente.

Partenerul toxic urmărește obțină beneficii, pornind de la cele legate de statut, imagine și financiare, până la beneficii de natură emoțională pentru că urmărește mereu să fie cel mai important sau să fie superior fie chiar și față de o singură persoană iar dacă pentru asta trebuie să doboare partenerul o va face.

Este necesar sa fi ferm în decizia ta, în caz contrar, sunt mari sanse să fi reatras de abuzator în acelasi tip de relatie toxică. Abuzatorul nu se va schimba pentru că “se sperie” că pierde victima, ci doar va juca diverse roluri prin care aceasta va putea fi manipulată.

Un partener toxic de exemplu, va încerca să profite de starea emoțională a victimei prin alternarea cald - rece, prin complimente sau cadouri, versus nemuțumiri sau gesturi care induc sentimentul de insuficiență și anxietatea.

Partenerul toxic nu își asumă responsabilitatea pentru faptele sale, aduce în relație momente de dramă, instabilitate și haos doar ca apoi să arunce vina pe umerii partenerului de cuplu folosind diverse motive adesea inventate.

Dorințele partenerului toxic cresc constant sau se schimbă impredictibil iar dacă sunt neîndeplinite consecințele sunt diferite forme de pedepse, metode de control asupra celuilalt.

Dacă ajungi să te simți inconfortabil fiind tu însuți într-o relație, simți că trebuie să ai constant grija să nu faci nimic care ar putea deranja, depui eforturi tot mai mari pentru tot mai puțină recunoștiință și ai sentimentul că mergi pe coji de ouă în jurul partenerului, este un semnal clar că relația ta este toxică.

De asemenea, în multiple cazuri abuzatorul va apela la rolul de victimă, jucându-l atât de bine tocmai pentru a determina victima să se reîntoarca în relația disfunctională sau pentru a influența oamenii din jur. Este doar o capcană, abuzatorii nu se schimbă, este necesar să ramaneți fermi pe decizia luată și foarte atenți la detalii.

Învață să te detașezi emoțional, foloște rațiunea, nu îți lăsa acțiunile să fie conduse de ceea ce ți-ai dori să fie și cum ai vrea să meargă relație, ci după ceea ce este și modul în care s-au desfășurat lucrurile până atunci.

Cel ce a ales să iasă din relație, pentru o mai buna protecție și siguranță atât emoțională cât și fizică, va fi necesar să efectueze câteva modificari ale stilului de viață. Specialiștii indică cațiva pași importanți necesari pentru un nou început al vieții dupa o relatie toxică:

  • Este indicat să elimine tot ce înseamnă “amintiri’ din prezentul său: fotografii, cadouri lucruri ce l-ar putea aduce pe abuzator sau relație într-o perspectivă favorabilă
  • Schimbarea adreselor de email, nr de telefon, cheia locuinței, uneori poate și adresa la care a locuit.
  • Lucrul cu sinele, reamintindu-și motivele pentru care a ales să renunțe la acea relație, siguranța proprie fiind pe primul loc.
  • Cere ajutor celor dragi
  • Citește, scrie folosește mintea și abilitățile de gândire logică
  • înconjoara-te de oameni care știi că te iubesc, îndragesc
  • Alege să vizionezi locuri și lucruri plăcute, amuzante
  • Cere ajutor specialiștilor
  • Mergi în cercuri de socializare noi, unde poți cunoaște oameni
  • Gasește-ți o pasiune și îndreaptă-te către aceasta, implică-te în viața ta activ.

Vor exista momente de confuzie profundă în care vei avea sentimentul de vinovăție, îndoieli și vei retrăi frânturi ale relației, lasa-le să treacă și după ceva vreme te vei simți mai bine, episoadele de acest timp revin o bună perioadă până la stabilizare.

Vor exista monente grele în care cel abuzat va simți lipsa, va plange și va suferi din pricina atașamentului pentru abuzator, însă vor fi doar momente și vor trece. Important este să îți amintești constant cât ești de important tu în viața ta, să înțelegi că meriți aceasta supraviețuire și noua ta viață.

Întregul proces este unul anevoios și dureros, însa câștigul este o viață împlinită cu momente de fericire și o stare de liniște pentru tine, iar asta este cel mai mare cadou pe care ti-l poti oferi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB