Reducerea producției de țiței afectează economia Rusiei

Reducerea producției de țiței afectează economia Rusiei

Evoluția economiei Rusiei în octombrie a fost afectată negativ de acordul privind reducerea producției, dintre Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și producătorii de țiței din afara cartelului, a afirmat, joi, ministrul rus al Economiei, Maxim Oreshkin, transmite Reuters.

Sunt primele declarații ale unui înalt oficial rus care evaluează negativ acordul în urma căruia Rusia, OPEC și alte state au decis reducerea producției de la 1 ianuarie cu aproximativ 1,8 milioane de barili pe zi (bpd), pentru a susține prețul țițeiului.

Maxim Oreshkin a vorbit înaintea reuniunii OPEC din 30 noiembrie de la Viena, unde se va analiza situația de pe piața țițeiului și posibila extindere a acordului. Până acum, Rusia, Arabia Saudită și Irakul au indicat că sunt deschise la extinderea perioadei de reducere a producției de țiței, posibil până la sfârșitul lui 2018. Acordul actual expiră în 31 martie 2018.

Conform acordului, Rusia a acceptat să-și reducă producția cu 300.000 bpd față de nivelul din octombrie 2016.

Din cauza acordului cu OPEC, există un impact negativ direct asupra producției de țiței, precum și efecte indirecte legate de investițiile scăzute în domeniu, a explicat Oreshkin.

Economia Rusiei a înregistrat o creștere anuală de 1,8% în trimestrul trei din 2017, încetinind de la un avans de 2,5% în precedentele trei luni.

Oreshkin și alți oficiali au dat asigurări că economia este în grafic pentru o creștere de peste 2% în 2017, după doi ani de recesiune.

Piața țițeiului se reechilibrează într-un ritm rapid și reducerea producției reprezintă "singura opțiune viabilă" pentru redobândirea stabilității pieței, a afirmat recent secretarul general al Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Mohammad Barkindo.

Acesta a adăugat că OPEC va majora în raportul său lunar estimarea privind creșterea cererii de țiței la peste 1,5 milioane de barili pe zi pentru 2017 și 2018, în condițiile în care numai anul acesta stocurile au scăzut cu mai mult de 180 de milioane de barili.

Producătorii de țiței din afara Organizației Statelor Exportatoare de Petrol au decis recent să se alăture OPEC, prelungind până în martie 2018 perioada de reducere a producției de țiței. În luna decembrie 2016, țările membre OPEC și alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-și reducă producția combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) până în martie 2018.

Reducerea producției de petrol a OPEC a permis prețului la petrol să revină peste pragul de 50 de dolari per baril. Cotația barilului de petrol Brent a depășit luna aceasta 62 de dolari, la bursa ICE Futures din Londra, cel mai ridicat nivel din iulie 2015.

"Vedem indicii clare că piața se reechilibrează într-un ritm accelerat și revine stabilitatea. Sunt sigur că, dacă nu ne-am fi mobilizat, adoptând acțiune comune ca răspuns la criză, industria ar fi fost într-o situație mult mai rea decât este astăzi", a declarat secretarul general al OPEC.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

4 Ilie Bolojan dă afară jumătate din angajaţii Consiliului Judeţean Bihor. Unii nici nu aveau loc prin birouri

5 Proștii votează, cefele groase din Servicii încasează / Fiul unui general STS ajuns liberal, contracte grase cu…