Reducerile de 90% la transportul local pentru studenți, doar pe hârtie

Reducerile de 90% la transportul local pentru studenți, doar pe hârtie

Liga Studenților de la Iași a depus o plângere penală împotriva ministrului Educației, Ligia Deca, pentru abuz în serviciu. Motivul: studenții nu beneficiază de reducerea de 90% a transportului în comun nici acum.

Studenții nu pot beneficia de reduceri la transportul public local

„Pe vechea Lege a Educaţiei nr. 1/2011, studenţii beneficiau de o reducere de 50% la toate titlurile de călătorie la transportul local în comun, subvenţia fiind suportată de către autorităţile locale. În prezent, titlurile de călătorie reduse pentru studenţi nu mai pot fi achiziţionate de la niciun operator de transport public local “, atrag atenția studenții ieșeni.

Liga Studenților Iași semnalează și faptul că studenții de la universitățile private nu se mai bucură de aceste subvenții, pentru că noua lege ar exclude finanțarea universităților private. „Prin noua lege a învățământului superior, studenții de la universitățile private, particulare nu vor mai beneficia de reducerea transportului local în comun pentru că, deși norma nu face distincție între studenții de la stat și de la privat, prin forma de bugetare a acestor beneficii, care se dau de către Ministerul Educației la universități, este clar că universitățile private nu vor primi fonduri de la minister pentru decontul transportului deoarece, din punct de vedere legal, nu au cum să primească acești bani“, spune Silvian-Emanuel Man, președintele ligii.

Înainte, și studenții din mediul privat puteau cumpăra abonamente reduse cu 50%.

Expertul în Educație Ștefan Vlaston este de părere că studenții ar trebui ajutați, ca și elevii, în materie de transport. Doar că „lucrurile sunt extrem de încurcate pentru că nu există fonduri“, arată acesta. În schimb, fostul ministru al Educației Remus Pricopie este mai optimist. Profesorul universitar spune că, „uneori, studenții, deși au dreptate în fond, nu au răbdare“ și este „convins că Ministerul Educației va găsi formula cea mai bună pentru ca într-un interval de timp decent aceste reduceri pentru transport să se aplice“.

Tot mai puțini studenți în România

Numărul studenților din țara noastră este într-o continuă scădere. De exemplu, Ministerul Educației anunța că în acest an universitar aproape 450.000 de studenți încep facultatea la stat și la privat. Însă, anul trecut, 2022-2023, au fost înscriși 538.000 de studenți, potrivit Institutului Național de Statistică. Aceleași date mai scot în evidență și faptul că procentul tinerilor români care terminau o facultate în 2021 era aproape de două ori mai mic (23,3%) față de media Uniunii Europene de 41,2%. Și datele Eurostat din 2022 confirmă că proporția celor cu studii superioare din țara noastră este mult sub media UE, plasându-ne pe ultimul loc.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat