Referendum: Un ministru al guvernului Angelei Merkel avertizează asupra riscului unei dictaturi în Turcia

Referendum: Un ministru al guvernului Angelei Merkel avertizează asupra riscului unei dictaturi în Turcia

Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schäuble, unul din greii guvernului cancelarului Angela Merkel, a invocat marți riscul unei dictaturi în Turcia în cazul victoriei "da" la referendumul privind reforma constituțională care prevede extinderea atribuțiilor președintelui turc, consultare populară preconizată să aibă loc la 16 aprilie, relatează AFP.

El a lansat acest avertisment în cadrul unei dezbateri organizate de publicația Der Spiegel, fiind întrebat dacă nu cumva președintele turc Recep Tayyip Erdogan încearcă prin această reformă să instaureze "o autocrație sau o dictatură" în țara sa.

Turcii vor fi chemați duminică la urne pentru a se exprima cu privire la o reformă constituțională controversată, destinată să sporească foarte mult prerogativele președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Analiștii preconizează un rezultat strâns, în pofida dominării clare a "da"-ului în mass-media în timpul campaniei.

Schäuble, membru al partidului conservator al cancelarului german CDU, a declarat că a vorbit cu mai mulți turci care se tem de represalii în cazul în care ar exprima critici în mod public la adresa regimului de la Ankara. Dar, "cum mi-a spus unul dintre ei: ' În cele din urmă, Turcia îi va supraviețui lui Erdogan', ceea ce dă o speranță", a adăugat ministrul german al finanțelor.

Campania pentru referendum a condus deja la o escaladare a tensiunilor între Ankara și Berlin. Șeful statului turc și formațiunea sa islamo-conservatoare Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) au acuzat în mod repetat Berlinul și pe cancelarul german Angela Merkel de practici "naziste" după interzicerea unor reuniuni electorale în favoarea lui Erdogan în Germania, unde trăiește cea mai importantă diasporă turcă din lume.

De cealaltă parte, Germania acuză Turcia de încălcarea normelor statului de drept în urma represaliilor ce s-au intensificat după puciul eșuat din 15 iulie.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ „Chiar o să-mi pun gâtul la bătaie” / Fostul șef MI6 susține că Putin va pierde puterea în foarte scurt timp

2 VIDEO Lovitură de manual! / Tanc rusesc lovit fatal chiar dacă-și activase sistemul de ascundere

3 Nu arată rău nici ea! / Reacția englezoaicei părăsite pentru o ucraineancă refugiată

4 Interesante amănunte...

5 Imagini care dau fiori soldaților ruși