Referendumul constituțional divizează și mai mult societatea turcă

Referendumul constituțional divizează și mai mult societatea turcă

Referendumul constituțional de duminică ține în șah Turcia, în condițiile în care ambele tabere au făcut eforturi pentru a-i convinge pe indeciși și pentru a obține acele câteva voturi în plus care le-ar putea asigura victoria, comentează EFE, care menționează că 55,3 de milioane de turci sunt chemați la urne la 16 aprilie.

Guvernul turc s-a implicat plenar în campania în favoarea reformei care i-ar oferi președintelui țării întreaga putere legislativă, aflată în prezent în mâinile premierului, însă cel mai implicat a fost șeful statului, Recep Tayyip Erdogan. Președintele turc, pe care Constituția în vigoare îl obligă să fie neutru și echidistant față de toate partidele politice, a participat zilnic la câte două sau chiar trei mitinguri, îndemnându-și susținătorii să voteze în favoarea reformei pentru a garanta — spune el — stabilitatea și măreția națiunii.

În discursurile sale, orice adversar este tratat drept 'terorist', fie că este vorba despre gherila kurdă sau despre frăția predicatorului islamist Fethullah Gulen, exilat în SUA, și pe care Ankara îl acuză că s-a aflat în spatele puciului eșuat din iulie 2016. Erdogan l-a acuzat inclusiv pe Kemal Kiliçdaroglu, liderul principalului partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat și laic), că 'primește ordine din Pennsylvania', o aluzie la statul american în care s-a refugiat Gulen.

În acest climat tensionat, până și cuvintele 'da' și 'nu' au căpătat conotații de poziționare politică, socială și chiar filosofică, așa cum o demonstrează un videoclip cu un cuplu pe punctul de a se căsători, care a devenit viral pe internet. La întrebarea: 'Vrei să-l iei de soț pe acest bărbat?', mireasa răspunde, în hohotele de râs și aplauzele celor invitați: 'Vreau, accept, confirm, dar nu voi spune alt cuvânt...', evitând cu orice preț să spună 'da', cuvânt care de săptămâni întregi este laitmotivul afișelor guvernamentale.

De cealaltă parte, reacțiile sunt similare: un cotidian turc relata că autoritățile sanitare din orașul Konya, fief al AKP, au suspendat o campanie antitutun și au retras afișele cu sloganul 'Spune NU țigărilor'. În orașul Kocaeli, aflat nu departe de Istanbul, primăria a modificat în martie designul facturii de apă, eliminând motto-ul care de ani buni încearcă să sensibilizeze consumatorii cu privire la importanța acestui lichid vital: 'NU risipei și furtului de apă'.

Divizarea pro și contra Erdogan se conturează în funcție de categoriile de populație și se întâmplă adesea ca o întreagă familie să aibă același punct de vedere politic. 'În cercul meu de prieteni nu se simte tensiunea. În familia mea sunt opinii diferite, dar se poate vorbi despre orice. Indiferent cât de mult diferă ideile politice, aceasta nu afectează prietenia, nici relațiile dintre rude. În istoria Turciei, au existat multe momente politice tensionate, dar între cetățeni efectele s-au limitat la reacții de moment, nu apar tensiuni de lungă durată', a declarat pentru EFE un tânăr muzician din Trabzon, Emrah Oguz.

Ceva mai puțin optimist este psihologul Gunes Karaca. 'Nu există tensiuni în cercul meu de prieteni, pentru că toți vom vota 'nu', toți gândim la fel. Însă mă tem să vorbesc despre acest subiect cu persoane care vor vota 'da', pentru că ei se cred atât de puternici încât mă apucă frica. Mai bine să nu încercăm: este mai bine să evităm tensiunile, nu să le alimentăm. Pentru că tocmai aceasta își doresc cei care pledează pentru 'da': încearcă să ne întărâte unii împotriva altora', a declarat ea.

În Turcia, preferințele politice variază în funcție de regiunea geografică: în Anatolia interioară și orientală există o lungă tradiție de sprijinire a liderului, în special dacă acesta este conservator și religios, motiv pentru care un vot perceput ca fiind 'în favoarea lui Erdogan' pare opțiunea naturală. În regiunile de coastă de la Marea Egee, tradițional mai puțin religioase, discursul islamist al lui Erdogan nu pică deloc bine și nimeni nu se îndoiește că majoritatea populației de aici va vota împotriva reformei constituționale. În schimb, ar putea apărea surprize în regiunile de la Marea Neagră și de pe țărmul Mării Mediterane, unde își are bazinul electoral Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta). Conducerea acestei formațiuni, a patra din Parlament, face campanie pentru 'da', însă mare parte dintre militanții partidului, inclusiv câțiva deputați, se opun reformei și votul lor ar putea înclina balanța.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...