Referințele la schimbările climatice de pe site-ul Casei Albe au fost șterse imediat ce Trump a devenit președinte

Referințele la schimbările climatice de pe site-ul Casei Albe au fost șterse imediat ce Trump a devenit președinte

La doar câteva minute după ce Donald Trump a preluat, vineri, prerogativele puterii de la Washington, de pe site-ul oficial al Casei Albe au dispărut aproape toate referințele legate de schimbările climatice, cu excepția celor ce fac parte din angajamentul lui Trump de a elimina toate politicile pentru salvarea mediului inițiate de administrația Obama, care dispuneau de o pagină de internet rezervată, bogată în informații, conform publicației New York Times.

Această eliminare a subiectului încălzirii globale de pe site-ul Casei Albe nu este ceva surprinzătoare pentru Trump. Ea face parte din transformarea prin care a trecut site-ul whitehouse.gov, din care au fost excluse și paginile legate de personalul administrației Obama și de politicile inițiate de fostul președinte. Printre aceste pagini se numără și cea dedicată minorităților sexuale. De asemenea, contul oficial de Twitter al Casei Albe și-a schimbat utilizatorul, iar Donald Trump poate începe să posteze mesaje sub pseudonimul Potus (acronimul de la President of the United States).

Modificarea site-ului Casei Albe este însă reprezentativă pentru diferențele dintre actualul și fostul președinte al SUA, notează publicația citată. Iar pentru susținătorii politicilor împotriva încălzirii globale această schimbare reprezintă primul semn concret că Trump rămâne, la fel ca și în campania electorală, sceptic cu privire la realitatea schimbărilor climatice provocate de activitatea umană și, în același timp, hotărât să blocheze politicile menite să stopeze acest proces.

Unii oameni de știință americani se tem că noul președinte al SUA nu se va opri doar la ștergerea mențiunilor legate de schimbările climatice de pe site-ul Casei Albe ci ar putea decide și ștergerea datelor legate de acest proces de pe toate serverele federale. Guvernul SUA dispune de cea mai importantă bază de date cu privire la încălzirea globală din lume, iar oamenii de știință se tem că aceste date vor fi șterse în timpul administrației Trump.

După ce Trump a câștigat alegerile, aproximativ 50 de oameni de știință de la diferite universități americane s-au oferit să salveze aceste date adunate de agențiile guvernamentale Environmental Protection Agency (EPA), NASA, NOAA și de United States Geological Services. Acțiunea acestor oameni de știință beneficiază de sprijinul organizației nonprofit 314 Action (denumită după primele trei numere ale conceptului matematic Pi) care are drept obiectiv să facă știința cât mai accesibilă publicului larg.

"Guvernul a făcut o treabă excelentă adunând și păstrând date despre schimbările climatice pe serverele diferitelor agenții guvernamentale", a comentat Shaughnessy Naughton, fondatoarea organizației 314 Action. "Suntem îngrijorați că aceste date ar putea să nu mai fie accesibile publicului și apoi, în al doilea rând, suntem îngrijorați că nu vor mai fi adunate noi date. Este mult mai ușor să dezminți că ar exista un proces de schimbare climatică atunci când nu mai există noi date", a adăugat ea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina