Reforma judiciară: Polonia consideră că Bruxellesul nu este "competent" pentru a lansa procedura de infringement (președinție)

Reforma judiciară: Polonia consideră că Bruxellesul nu este "competent" pentru a lansa procedura de infringement (președinție)

Comisia Europeană nu are "competențele" necesare pentru a lansa procedura de infringement împotriva Poloniei din cauza reformei controversate a tribunalelor de drept comun din această țară, a estimat președința de la Varșovia sâmbătă seara, potrivit France Presse.

"Comisia încearcă să găsească pretexte pentru a dovedi că este competentă în chestiuni în care, foarte clar, nu este", a declarat Krzysztof Szczerski, șeful Cancelariei președintelui președintelui Andrzej Duda, citat de agenția de presă PAP.

"Fiecare pas care urmează arată: costurile pentru a reveni vor fi din ce în ce mai ridicate pentru Comisie și într-un anumit moment va fi indispensabil să facă un pas înapoi", a adăugat el.
Comisia Europeană a lansat sâmbătă o procedură de infringement împotriva Poloniei după publicarea în Monitorul Oficial polonez a Legii privind organizarea instanțelor de drept comun vineri. Executivul european a dat o lună termen Poloniei pentru a răspunde la scrisoarea sa de notificare.

"Organizarea tribunalelor relevă competențe ale statelor membre" și, ca atare, lansarea de către Comisie a procedurii este "nefondată", a estimat la rândul său ministrul adjunct de externe polonez, Konrad Szymanski. "În noua lege privind instanțele comune, toate garanțiile procedurale și mijloacele de recurs vor fi aplicate", a asigurat el.

Luni, președintele Andrzej Duda, provenit din cadrul partidului de guvernământ, s-a opus prin veto la două legi acuzate că amenință independența justiției, dar veto-ul său nu a vizat noua Lege privind organizarea jurisdicțiilor de drept comun, care a intrat în vigoare vineri.

Potrivit Bruxellesului, această reformă a tribunalelor de drept comun conține măsuri discriminatorii, cu vârste diferite de pensionare pentru bărbați și femei cu funcții de judecător. Comisia își exprimă regretul, de asemenea, față de o măsură care acordă ministrului justiției puterea de a prelungi mandatul judecătorilor ajunși la vârsta pensionării.

"Noua lege cu privire la instanțele de drept comun nu face decât să adapteze vârsta de pensionare a magistraților la legea pensionărilor, aflată în vigoare", susține Konrad Szymanski.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Rușii s-au retras dar îi prindem data viitoare” / Noi imagini cu luptătorii Legiunii Internaționale a Ucrainei

2 VIDEO „Toți au stări de șoc de la ușor până la moderat” / Soțiile tanchiștilor ruși cer autorităților aducerea lor de pe front

3 VIDEO Momentul în care un lunetist ucrainean elimină mai mulți soldați ruși

4 BRRR! / Sateliții arată că Rusia a amplasat mai multe sisteme de rachete pe coasta Regiunii Kaliningrad

5 „Accidentul” Cîțu, schimbat și de la șefia Senatului / Când apare dosarul?