Regatul Unit: Premierul scoţian Nicola Sturgeon a înşelat parlamentul, relevă concluziile unei anchete

Regatul Unit: Premierul scoţian Nicola Sturgeon a înşelat parlamentul, relevă concluziile unei anchete

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a înşelat parlamentul în legătură cu acuzaţiile de agresiuni sexuale împotriva predecesorului său, conform concluziilor unei comisiei parlamentare publicate marţi, într-un caz care afectează imaginea taberei separatiste cu şase săptămâni înainte de alegeri locale cruciale, relatează AFP şi Reuters.

Comisia, însărcinată să facă lumină în legătură cu gestionarea de către guvern a unor acuzaţii împotriva fostului premier şi lider al Partidul Naţional Scoţian (SNP, separatist) Alex Salmond, care a fost achitat de justiţie în 2020, a concluzionat că a existat o contradicţie în relatarea lui Nicola Sturgeon despre o reuniune reuniune de la începutul cazului.

Conform acestei comisii, contrar a ceea ce Nicola Sturgeon a afirmat, ea i-a dat impresia lui Alex Salmond că ar interveni în acest caz, în cadrul acestei reuniuni de la 2 aprilie 2018.

"Prin urmare, mărturia sa scrisă este o dare de seamă inexactă despre care s-a întâmplat", a precizat comisia într-o concluzie respinsă de patru deputaţi SNP.

Este vorba de o "potenţială încălcare" a codului de conduită ministerială, a adăugat comisia, făcând referire totuşi la concluziile unei anchete independente desfăşurate de fostul procuror James Hamilton.

Acesta a exonerat-o totuşi pe Nicola Sturgeon de orice neregulă în raportul său, oferindu-i liderei o victorie majoră.

Marţi dimineaţă, ea a spus că vrea să lase politica pe seama altora, pentru a se concentra pe marcarea unui an de când Marea Britanie a intrat prima dată în lockdown.

Alex Salmond, fostul său mentor, a afirmat că ea a luat parte la un complot pentru a-l înlătura din viaţa publică.

Această dispută internă, care a determinat opoziţia să îi ceară demisia lui Nicola Sturgeon, îi zguduie pe separatişti înaintea alegerilor locale de la 6 mai, pe care speră să le câştige cu o mare majoritate pentru a obţine organizarea unui nou referendum de autodeterminare pentru Scoţia.

Premierul britanic Boris Johnson refuză cu fermitate, spunând că această chestiune a fost reglată prin referendumul din 2014, însă sondajele au arătat în ultimele luni o majoritate în favoarea independenţei.

Alex Salmond a fost mult timp cel mai puternic politician din Scoţia, conducând timp de 20 de ani SNP, din care a făcut principalul partid. În 2014, el s-a retras, după victoria taberei 'Nu' la referendumul pentru independenţă.

El a fost achitat în martie 2020 de un tribunal scoţian de 13 acuzaţii de agresiuni sexuale şi tentative de viol împotriva a nouă femei între iunie 2008 şi noiembrie 2014. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…