Regele Charles a condus ceremonia de comemorare a eroilor de război pentru prima dată în postura de monarh britanic | VIDEO

Regele Charles a condus ceremonia de comemorare a eroilor de război pentru prima dată în postura de monarh britanic | VIDEO

Regele Charles al Marii Britanii a condus duminică, pentru prima dată în postura de monarh, ceremonia organizată la Londra cu prilejul Zilei Comemorării, depunând o coroană la cenotaful dedicat eroilor de război, după două minute de reculegere, transmite Reuters.

Charles, care a devenit rege după moartea reginei Elisabeta, în septembrie, a fost însoţit de alţi membri importanţi ai familiei regale britanice, inclusiv de fiul şi moştenitorul său, prinţul William.

Soţia regelui Charles, regina consoartă Camilla, a asistat la ceremonie de la balconul unei clădiri guvernamentale din apropiere.

Regele Charles al III-lea, la prima participare ca monarh la Ziua Comemorării Eroilor Foto AFP

Şeful forţelor armate britanice, Tony Radakin, a afirmat că ceremonia pentru comemorarea eroilor britanici căzuţi pe câmpul de luptă a fost cu atât mai "pregnantă" după decesul reginei. "Ea a reprezentat datoria şi serviciul, dar şi acea demnitate a acelei generaţii din perioada războiului şi tot ce au sacrificat ei pentru libertatea noastră", a spus el pentru BBC.

Premierul Rishi Sunak, lideri ai partidelor de opoziţie, miniştri şi reprezentanţi ai cultelor religioase au depus la rândul lor coroane în timpul ceremoniei organizate la Whitehall, la care au asistat mii de persoane.

Ceremonia, la care au luat parte şi foşti premieri va fi urmată de un marş la care vor participa circa 10.000 de veterani ai Legiunii Regale Britanice, reprezentând 300 de forţe armate şi organizaţii civile.

Palatul Buckingham a precizat că designul coroanei depuse de rege reprezintă un tribut adus coroanei bunicului său, regele George al VI-lea al Regatului Unit şi a mamei sale, regina Elisabeta a II-a, cu maci montaţi pe un aranjament din frunze negre şi o panglică purtând culorile lui Charles de la competiţii, stacojiu, violet şi auriu.

Bătăile de clopot care s-au făcut auzite la începutul celor două minute de reculegere, la ora 11:00 GMT, au marcat reconectarea permanentă a clopotului Big Ben din turnului Elizabeth al Parlamentului britanic, după un program de conservare de cinci ani, început în 2017.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...