„Regele crypto” Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare. Sentința putea fi de peste 100 de ani. Ce infracțiuni a comis

„Regele crypto” Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare. Sentința putea fi de peste 100 de ani. Ce infracțiuni a comis

Sam Bankman-Fried, cofondatorul companiei de criptomonede FTX, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru fraudarea clienților și investitorilor companiei sale, care acum se află în faliment.

Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare FOTO AFP

Hotărârea judecătorească ilustrează căderea dramatică a fostului miliardar, care a devenise un adevărat campion cripto înainte de prăbușirea sa, în 2022, notează BBC News .

Anchetatorii au descoperit că a furat miliarde de la clienți săi, înainte de eșec. Cu toate acestea, echipa juridică a lui Bankman-Fried va face recurs împotriva condamnării sale .

Suntem zdrobiți și vom continua să luptăm pentru fiul nostru”, au declarat părinții lui Bankman-Fried, pentru BBC.

Anterior, bărbatul de 32 de ani a declarat în instanță că știe că „mulți oameni” s-au simțit „cu adevărat dezamăgiți”.

„Îmi pare rău pentru asta. Îmi pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat în fiecare etapă”, a spus el, vorbind liniștit și clar, înainte de sentința sa.

FTX a fost unul dintre cele mai mari companii de schimburi de criptomonede din lume înainte de dispariția de pe piață. Astfel, Bankman-Fried a devenit celebritate în afaceri și atrăgând milioane de clienți care au folosit platforma pentru a cumpăra și a tranzacționa criptomonede.

Zvonurile despre probleme financiare au declanșat o fugă de depozite în 2022, ceea ce a precipitat implozia companiei și a scos la suprafață infracțiunile fondatorului său.

Fraudă de peste 8 miliarde de dolari

El a fost condamnat de un juriu din New York , anul trecut, pentru acuzații ce au inclus frauda electronică și conspirație pentru a spălare de bani, după un proces care a detaliat cum a luat peste 8 miliarde de dolari (6,3 miliarde de lire sterline) de la clienți și a folosit banii pentru a cumpăra proprietăți, a face donații politice și alte investiții.

Înainte de a citi sentința de joi, judecătorul Lewis Kaplan a oferit o evaluare dură a comportamentului lui Bankman-Fried, spunând că a mințit în timpul mărturiei sale la proces, când a susținut că nu a știut, până în ultimul moment, că firmele sale iau banii încredințați lor pentru păstrare și îi utilizează în alte scopuri.

Știa că este greșit. Știa că este infracțiune. Regretă că a făcut un pariu foarte prost cu privire la probabilitatea de a fi prins, dar nu va admite nimic, a spus judecătorul.

Deși Bankman-Fried a „protestat dur” cu privire la pierderile clienților, el nu a rostit „niciodată un cuvânt de remuşcare pentru comiterea unor infracțiuni groaznice”, a adăugat el.

Procurorii au cerut cel puțin 40 de ani de închisoare, în cazul său FOTO Arhivă

Procurorii au cerut cel puțin 40 de ani de închisoare, în cazul său FOTO Arhivă

În timp ce 25 de ani constituie o pedeapsă gravă cu închisoarea, este mult mai mică decât cei peste 100 de ani pe care i-ar fi putut primi Bankman-Fried, conform legii. Procurorii federali din New York i-au transmis judecătorului, în decursul acestei luni, că nu este necesar un termen atât de lung.

Cu toate acestea ei au cerut cel puțin 40 de ani, argumentând că Bankman-Fried a comis o fraudă masivă, arătând în același timp „o lipsă de respect” față de lege.

De partea cealaltă, echipa lui Bankman-Fried a cerut o pedeapsă mai ușoară, de aproximativ cinci până la 6 ani și jumătate.

Avocații au spus că el a fost un infractor non-violent, aflat la prima abatere, au pus în vedere lupta sa pentru a-și păstra sănătatea mintală și au susținut că îi va ajuta pe fosșii clienți să recupereze sume semnificative, conform unui plan la care lucrează în prezent.

Victimele vor banii înapoi și ar trebui să-i primească”, a argumentat avocatul său, Marc Mukasey, în instanță joi dimineață. „Condamnați-l să muncească din greu și să dea totul”.

Fostul procuror federal Mitchell Epner, acum avocat la Rottenberg Lipman Rich, s-a declarat „foarte surprins” de hotărâre, menționând că Bankman-Fried ar putea fi eliberat din închisoare în aproximativ 13 ani.

Zeci de oameni, inclusiv foști clienți FTX, familie, prieteni ai părinților săi și străini completi, au trimis scrisori instanței, încercând să influențeze rezultatul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?