Regele Salman al Arabiei Saudite acuză Iranul că este 'vârful de lance al terorismului mondial'

Summitul la care 55 de lideri ai unor state musulmane se întâlnesc cu președintele american Donald Trump a început duminică la Riad, unde gazda reuniunii, regele Salman al Arabiei Saudite, a subliniat în discursul de inaugurare că gruparea jihadistă Statul Islamic trebuie eliminată, dar el a lansat și un atac verbal la adresa Iranului, transmit agențiile AFP și EFE.

Iranul este 'vârful de lance al terorismului mondial', a spus regele Salman. El s-a declarat în același timp determinat să 'elimine gruparea Statul Islamic și toate organizațiile teroriste, oricare ar fi religia, confesiunea sau ideologia lor'.

Potrivit agenției EFE, Donald Trump a ascultat cu atenție discursul regelui Salman și în mai multe ocazii a dat aprobator din cap.

Arabia Saudită și unele state din Golf consideră Iranul un 'factor destabilizator' în regiune din cauza 'intervenționismului' Teheranului în țări precum Siria, Irak sau Yemen. Arabia Saudită sunnită și Iranul șiit au de altfel o relație de rivalitate în zona Orientului Mijlociu, unde ambele încearcă să-și impună supremația ca principală putere în regiune. Ele se confruntă indirect în războiul civil din Yemen, unde fiecare susține una dintre taberele adverse.

Anterior începerii summitului de la Riad, regele Salman a participat împreună cu suveranii celorlalte emirate reunite în organizația Consiliul de Cooperare al Golfului (CGG) la un mini-summit cu Donald Trump, la care a fost anunțată 'crearea unui centru pentru combaterea finanțării terorismului'.

Relațiile emiratelor din Golf cu SUA au cunoscut o răcire în timpul președinției lui Barack Obama, după ce acesta din urmă a refuzat în anul 2013 să ordone o intervenție militară împotriva trupelor președintelui sirian Bashar al-Assad.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

3 Orban chiar este un om modest. Două momente

4 HOPA! Angajații din spitale care primesc șpaga ar putea rămâne fără contracte de muncă. Ministrul Sănătății an…

5 Document / Trebuie să fii idiot să crezi așa ceva! Cum ar fi ajuns înregistrarea compromițătoare cu foștii procu…

recomandări

Te ia DNA: Mircea Man

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Burgeri în cele mai ciudate ipostaze