Regele Salman al Arabiei Saudite, așteptat joi în vizită oficială în Rusia (Kremlin)

Regele Salman al Arabiei Saudite, așteptat joi în vizită oficială în Rusia (Kremlin)

Regele Salman bin Abdulaziz al Arabiei Saudite este așteptat joi în vizită oficială în Rusia, a anunțat luni consilierul Kremlinului, Iuri Ușakov, citat de agenția oficială TASS, informează AFP.

Ușakov a anunțat de asemenea că noul ambasador al SUA la Moscova, Jon Huntsman, îi va înmâna scrisoarea de acreditare președintelui Rusiei în cadrul unei ceremonii care va avea loc marți, 3 octombrie, și că în viitorul apropiat nu se prevăd întâlniri în "format Normandia" asupra situației din Ucrainei, potrivit TASS.

"Îl așteptăm pe rege în vizită la 5 octombrie", a spus Ușakov, fără a oferi mai multe detalii.

Această vizită intervine cu o lună înainte de o nouă reuniune a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), printre care Arabia Saudită este un membru important, în timpul căreia ar urma să se discute despre prelungirea reducerilor de producție care au stimulat prețurile.

Principalii producători de petrol, membri sau nu ai OPEC, s-au pus de acord la sfârșitul lui 2016 asupra reducerii producției de țiței cu circa 1,8 milioane de barili pe zi timp de șase luni. Înțelegerea a fost prelungită cu alte nouă luni.

Acest acord a adus la majorarea prețurilor la petrol, situate în prezent la circa 55 de dolari pe baril.

Economia Arabiei Saudite, la fel ca cea a Rusiei, a cărei producție de petrol este aproximativ egală cu cea a Riadului, a fost puternic afectată de scăderea prețurilor la "aurul negru", care s-a înregistrat începând cu mijlocul lui mai 2014.

Rusia, aliată a regimului președintelui sirian Bashar al-Assad, și Arabia Saudită, care susține opoziția siriană, sunt de asemenea actori importanți în conflictul din Siria, unde luna septembrie a fost cea mai sângeroasă din 2017, cu cel puțin 3.000 de morți, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Ușakov, consilierul lui Vladimir Putin pentru probleme de politică externă, a anunțat că noul ambasador al SUA la Moscova, Jon Huntsman, îi va înmâna scrisoarea de acreditare președintelui Rusiei în cadrul unei ceremonii ce va avea loc marți, 3 octombrie.

"Ambasadorul a sosit deja și va înmâna scrisoarea în data de 3", a spus consilierul lui Putin.

Noul ambasador al SUA în Federația Rusă a sosit luni la Moscova, împreună cu soția sa Mary Kaye. Noul ambasador are 57 de ani, este licențiat în politică internațională și a lucrat în administrațiile a cinci președinți americani. În 1992 el a condus misiunea diplomatică a SUA în Singapore, devenind cel mai tânăr ambasador al SUA din ultimii 100 de ani.

Iuri Ușakov a declarat, de asemenea, că în viitorul apropiat nu se prevăd noi reuniuni în "format Normandia" în privința situației din Ucraina. "Deocamdată, nici întrevederi, nici contacte telefonice nu sunt planificate", a răspuns el la o întrebare a jurnaliștilor în acest sens.

Cel mai recent contact la nivel înalt în acest format a avut loc la 24 iulie, când liderii Rusiei, Franței, Germaniei și Ucrainei — Vladimir Putin, Emmanuel Macron, Angela Merkel și Petro Poroșenko — au avut o convorbire telefonică.

Cel mai recent summit în "format Normandia" a avut loc la 19 octombrie 2016.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”