Regele Ţărilor de Jos îşi cere scuze pentru ''violenţa excesivă'' comisă de olandezi în Indonezia colonială

Regele Ţărilor de Jos îşi cere scuze pentru ''violenţa excesivă'' comisă de olandezi în Indonezia colonială

Regele Ţărilor de Jos Willem-Alexander a prezentat scuze marţi la Jakarta pentru "violenţa excesivă" comisă de coloniştii olandezi în Indonezia în timpul luptei pentru independenţă a acestei ţări din Asia de Sud-Est după Al Doilea Război Mondial, o premieră pentru monarhia olandeză potrivit mai multor surse, notează France Presse.

"În anii care au urmat după +Proklamasi+", declaraţia de independenţă a Indoneziei din 1945, "a avut loc o separare dureroasă cu preţul multor vieţi umane (...). Aş dori să-mi exprim regretele şi să-mi cer scuze pentru violenţa excesivă din partea olandezilor în cursul acelor ani", a declarat el în timpul unei vizite de stat în Indonezia.

"Fac acest lucru cu conştientizarea deplină a faptului că familiile afectate continuă să simtă durerea", a adăugat el după o ceremonie alături de preşedintele indonezian Joko Widodo.

Indonezia şi-a declarat independenţa la 17 august 1945, după o scurtă perioadă de ocupaţie de către Japonia şi câteva sute de ani de colonizare olandeză, aminteşte AFP.

Regatul olandez nu a acceptat independenţa fostei sale colonii până în 1949, după patru ani de conflict ce a făcut mii de morţi.

Este prima dată când monarhia olandeză prezintă scuze pentru reprimarea mişcării de independenţă indoneziene, potrivit mai multor surse, printre care un înalt responsabil al guvernului indonezian.

Ambasada Ţărilor de Jos nu a făcut comentarii.

În 2013, guvernul Ţărilor de Jos şi-a cerut scuze Indoneziei pentru masacrele comise de armata sa după 1945.

Guvernul a promis de asemenea despăgubiri rudelor celor care au murit în masacre, dar nu toate sumele au fost plătite, potrivit Comitetului pentru datoria de onoare olandez (KUKB), o asociaţie indoneziană cu sediul în Ţările de Jos.

"Ţara noastră a suferit foarte mult din cauza crimelor olandezilor şi ei trebuie să plătească pentru ceea ce au făcut", a declarat pentru AFP Jeffry Pondaag, preşedintele comitetului.

Vizita în Indonezia a regelui Willem-Alexander şi a reginei Maxima a fost totodată umbrită de accidentul unei bărci soldat cu şapte morţi indonezieni şi rănirea a 20 de persoane, inclusiv doi angajaţi ai ambasadei olandeze.

Accidentul a avut loc în timpul unei vizite pregătitoare pentru deplasarea cuplului regal în partea indoneziană a Insulei Borneo. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...