Regimul de la Teheran sărbătorește 44 de ani de la Revoluția Islamică: Iranul, între „Jos Statele Unite!” și „Moarte dictatorului!”

Regimul de la Teheran sărbătorește 44 de ani de la Revoluția Islamică: Iranul, între „Jos Statele Unite!” și „Moarte dictatorului!”

Zeci de mii de persoane s-au reunit sâmbătă dimineaţa în centrul Teheranului şi în marile oraşe ale Iranului pentru a marca cea de-a 44-a aniversare a Revoluţiei islamice, la aproape cinci luni de la începerea mişcării de contestare a regimului ayatollahilor declanşată de moartea tinerei de origine kurdă Mahsa Amini.

Președintele Ebrahim Raisi adresându-se iranienilor FOTO EPA-EFE

În 2021 şi 2022, ceremoniile de aniversare a Revoluţiei din 1979 au fost reduse din cauza pandemiei de COVID-19, dar, anul acesta, regimul de la Teheran a dat un nou impus acestui eveniment organizând mitinguri în 1.400 de orașe din țară, relatează AFP, potrivit Agerpres .

În Piaţa Azadi (Libertății), numeroase persoane au venit cu portrete ale ghidului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini, precum şi ale popularului general Qassem Soleimani, ucis într-un raid al armatei americane în ianuarie 2020 la Bagdad, capitala Irakului.

Participanţii au strigat „Jos Statele Unite”, „Jos Israelul” și „Jos Regatul Unit”, principalii adversari declarați ai Republicii Islamice Iran şi au cerut sprijin pentru „un Iran unit, puternic şi stabil”.

Rachete Sejjil şi drone Shahed 136 produse de Iran au fost desfăşurate în jurul acestei piețe uriașe.

Regimul ayatollahilor, tot mai contestat

Însă, potrivit Reuters, unele persoane au profitat de acest eveniment pentru a-și arăta dezaprobarea față de regim strigând „Moarte dictatorului!”, „Moarte Republicii Islamice!”.

În înregistrări video postate pe social media se aud sloganuri antiguvernamentale strigate de la ferestre şi de pe acoperişuri de către protestatari care au rămas în case în mai multe oraşe.

Celebrările au loc în timp ce ţara traversează o mişcare de contestare începută după moartea, la 16 septembrie 2022, a tinerei de origine kurdă Mahsa Amini, care şi-a pierdut viaţa la 22 de ani după ce a fost arestată de poliţia moravurilor sub acuzația că a încălcat codul vestimentar strict impus în Iran.

Potrivit autorităţilor de la Teheran, sute de persoane, inclusiv membri ai forţelor de securitate, au fost ucise în marja demonstraţiilor, care s-au diminuat în intensitate în ultimele săptămâni. De asemenea, mii de oameni, printre care personalităţi culturale, avocaţi şi jurnalişti, au fost arestaţi.

Cu ocazia aniversării Revoluţiei, regimul a anunţat eliberarea unui „număr semnificativ” de deţinuţi, printre care şi pe cercetătorul franco-iranian Fariba Adelkhah, arestat în Iran în iunie 2019 şi condamnat la cinci ani de închisoare pentru subminarea securităţii naţionale.

Tentative de unificare a opoziției iraniene

Separat, opt personalităţi ale exilului iranian au anunţat vineri că discută modalităţi de unificare a opoziţiei fragmentate.

„Republica Islamică a supravieţuit doar din cauza neînţelegerilor dintre noi şi ar trebui să lăsăm deoparte diferendele până când ajungem la urnele de vot”, a declarat laureata premiului Nobel pentru Pace, Shirin Ebadi, într-un mesaj video adresat participanţilor la reuniunea unor importanţi reprezentanţi ai opoziţiei, desfăşurată la Universitatea Georgetown din Washington.

„Trebuie să cădem de acord asupra principiilor declaraţiei pentru drepturile omului, asupra eliminării discriminării şi asupra principiilor în care se regăseşte fiecare iranian şi care întruchipează sfârşitul opresiunii”, a subliniat avocata pentru drepturile femeilor, Masih Alinejad.

Alinejad şi-a exprimat speranţa că un acord asupra principiilor opoziţiei va putea fi încheiat până la sfârşitul acestui an.

Întrebată de ce, printre cei opt reprezentanţi de marcă ai opoziţiei, se află doar un singur lider kurd, Reza Pahlavi, fiul în exil al fostului şah al Iranului, ea a declarat: „Nimeni nu trebuie să aştepte o invitaţie pentru a participa... Călătoria este gratuită!”.

Opoziţia iraniană a fost multă vreme divizată în numeroase facţiuni, atât în ţară, cât şi în străinătate, şi numără în rândurile sale monarhişti, republicani, reprezentanţi ai stângii şi organizaţii care grupează minorităţi etnice precum kurzii, balucii şi arabii, notează Reuters, potrivit Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro