Regimul Lukașenko introduce pedeapsa cu moartea pentru funcționarii publici și personalul militar în caz de „înaltă trădare”

Regimul Lukașenko introduce pedeapsa cu moartea pentru funcționarii publici și personalul militar în caz de „înaltă trădare”

Belarusul, o fostă republică sovietică, îşi va înăspri legislaţia penală pentru a permite aplicarea pedepsei capitale pentru funcţionarii publici şi personalul militar în caz de „înaltă trădare”.

Aleksandr Lukașenko, supranumit „Ultimul dictator din Europa” FOTO AFP

Parlamentul Belarusului a votat marți în lectură finală un proiect de lege în acest sens, transmite agenţia de stat Belta, preluată de DPA și Agerpres .

Belarusul, condus de liderul autocrat Aleksandr Lukaşenko, este ultimul stat din Europa unde se mai aplică încă pedeapsa cu moartea.

Anul trecut, regimul Lukașenko a stârnit critici pe plan internaţional după ce a extins aplicarea pedepsei cu moartea pentru pregătirea de atacuri teroriste, ca răspuns la acţiuni de sabotare a căilor ferate de către activişti belaruşi care încercau să împiedice astfel trupele ruse să atace Ucraina.

Lukaşenko a transformat Belarusul într-o bază de operaţiuni militare a Rusiei împotriva Ucrainei vecine. Belarusul nu a participat deocamdată în mod activ în războiul din Ucraina, dar decizia recentă privind înfiinţarea unor forţe combinate ruso-belaruse a alimentat speculaţii conform cărora Moscova ar presa Minskul pentru a i se alătura în invazia din Ucraina.

Printr-o altă modificare a legii, ofensa de defăimare a Republicii Belarus va include pe viitor şi afirmaţii denigratoare la adresa militarilor - similar cu o lege din Rusia.

În Belarus, mii de persoane se află în detenţie din raţiuni politice de când Lukaşenko a zdrobit, în vara și toamna anului 2020, mişcarea populară împotriva realegerii lui la conducerea ţării.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...