Regina Elisabeta a II-a s-a întors la Castelul Windsor după un weekend petrecut pe domeniul Sandringham

Regina Elisabeta a II-a s-a întors la Castelul Windsor după un weekend petrecut pe domeniul Sandringham

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a întors marţi la Castelul Windsor după un weekend prelungit pe care l-a petrecut pe domeniul regal Sandringham, informează DPA.

Suverana britanică, în vârstă de 95 de ani, a luat elicopterul de pe domeniul Sandringham, situat în comitatul Norfolk, pentru a ajunge marţi la Castelul Windsor din comitatul Berkshire.

Biroul de presă de la Palatul Buckingham a anunţat că regina Elisabeta a II-a are "intenţia fermă" de a participa la ceremonia anuală organizată de Duminica Pomenirii (Remembrance Sunday), când casa regală depune coroane de flori la Cenotaful din cartierul londonez Whitehall în memoria soldaţilor britanici care au murit în războaie.

Elisabeta a II-a, suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria monarhiei britanice, a fost sfătuită de medici să se odihnească în urmă cu trei săptămâni, după ce a petrecut o noapte la un spital din capitala ţării, unde a efectuat o serie de analize preliminare.

Din acest motiv, regina britanică şi-a anulat o vizită oficială în Irlanda de Nord şi a renunţat să mai participe la Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26) organizată la Glasgow.

Regina Elisabeta a II-a, care era adolescentă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, este şeful forţelor armate din Marea Britanie şi acordă o importanţă deosebită ceremoniilor din Duminica Pomenirii, care, în acest an, vor avea loc pe 14 noiembrie - ziua în care prinţul Charles va împlini vârsta de 73 de ani.

Suverana britanică a confirmat deja însă că va lipsi de la concertul anual dedicat militarilor britanici care au murit pe front, organizat sâmbătă seară la Royal Albert Hall din Londra.

Îngrijorările legate de starea ei de sănătate au fost destul de mari în Marea Britanie în ultima vreme, ţinând cont de vârsta sa înaintată, însă regina Elisabeta a II-a s-a simţit totuşi destul de bine şi a putut să zboare cu elicopterul pe 4 noiembrie şi să ajungă astfel pe domeniul Sandringham, pentru un weekend prelungit de vacanţă, unde a fost văzută în timp ce vizita parcurile acestei reşedinţe regale la bordul unui autoturism de teren.

În ultimele săptămâni, regina britanică a participat la angajamente oficiale uşoare, semnând documente guvernamentale care îi sunt prezentate într-o tradiţională mapă roşie şi acordând câteva audienţe în format digital.

Elisabeta a II-a a înregistrat şi un emoţionant discurs video pentru participanţii la COP26, prin care le-a cerut liderilor lumii "să se ridice deasupra politicii" şi să demonstreze "o adevărată pricepere în chestiunile de stat" în ceea ce priveşte combaterea schimbărilor climatice.

În acel mesaj video, suverana britanică i-a adus şi un omagiu regretatului ei soţ, ducele de Edinburgh, pentru acţiunile sale de creştere a gradului de conştientizare faţă de problemele de mediu demarate în urmă cu peste 50 de ani.

Prinţul Philip a murit în urmă cu şapte luni la vârsta de 99 de ani.

În ultimii ani, regina Elisabeta a II-a nu a mai depus personal o coroană de flori la Cenotaful din Londra. Începând din 2017, prinţul Charles a preluat sarcina de a depune coroane de flori în numele mamei sale, care urmăreşte ceremonia de la balconul clădirii în care se află Ministerul de Externe al Marii Britanii.

Această schimbare este considerată un transfer subtil al îndatoririlor oficiale ale suveranei nonagenare către fiul ei Charles, moştenitorul tronului britanic. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /