Regina Elisabeta a II-a se va adresa britanicilor la 8 mai, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la capitularea Germaniei naziste

Regina Elisabeta a II-a se va adresa britanicilor la 8 mai, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la capitularea Germaniei naziste

Regina Elisabeta a II-a se va adresa cetăţenilor britanici la 8 mai pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la capitularea Germaniei naziste (8 mai 1945), transmite miercuri AFP.

Aceasta va fi pentru a doua oară când suveranul britanic susţine o alocuţiune în timpul pandemiei provocate de noul coronavirus, a anunţat miercuri Guvernul britanic.

"Pentru a marca acest eveniment istoric, Majestatea Sa regina va adresa un mesaj pentru Naţiune la ora 21:00 (20:00 GMT), pe BBC One, la exact aceeaşi oră la care tatăl său, regele George al VI-lea s-a adresat britanicilor în ziua de 8 mai 1945", conform comunicatului autorităţilor de la Londra.

După difuzarea acestui mesaj ce va fi înregistrat în prealabil, britanicii sunt invitaţi să intoneze "We'll meet again", celebra melodie a solistei britanice Vera Lynn, prin care s-a dorit ridicarea moralului soldaţilor în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Elisabeta a II-a a împrumutat această formulă de la tatăl său în cadrul primului discurs pronunţat în contextul pandemiei, la 5 aprilie, când regina a dorit să le insufle speranţă britanicilor izolaţi în case.

"Vor veni zile mai bune: ne vom regăsi prietenii, ne vom regăsi familiile, ne vom regăsi din nou", a spus atunci regina.

În afară de discursul înregistrat al reginei, fiul său şi moştenitorul tronului, prinţul Charles, va citi un extras din jurnalul regelui George al VI-lea, datând din ziua de 8 mai 1945.

Evenimentele dedicate zilei de 8 mai vor începe la ora locală 11:00 printr-un moment de reculegere de 2 minute, la nivel naţional. Din cauza pandemiei, sărbătorile stradale specifice acestui moment, precum şi parada veteranilor sau difuzarea în locuri publice a discursului victoriei susţinut de premierul de atunci Winston Churchill, nu vor mai fi organizate în acest an.

În locul acestor manifestări publice, guvernul încurajează populaţia, aflată în izolare din 23 martie, să sărbătorească acasă şi propune idei de activităţi recreative, jocuri şi reţete culinare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”