Regiuni din Franţa şi Spania, afectate de o neobişnuită ninsoare de primăvară

Regiuni din Franţa şi Spania, afectate de o neobişnuită ninsoare de primăvară

Mai multe regiuni din Franţa şi din Spania au fost afectate vineri de o ninsoare de primăvară, un fenomen meteorologic neobişnuit pentru această perioadă a anului, informează AFP şi DPA.

Din cauza ninsorilor relativ moderate, agenţia de meteorologie Meteo-France a emis un cod portocaliu de ninsoare şi polei în 20 dintre cele 100 de departamente franceze, cele mai multe aflându-se în Normandia, în centrul şi în sud-vestul ţării.

Din cauza zăpezii şi a fenomenului de jivraj, mai multe curse aeriene au acumulat întârzieri pe Aeroportul Charles-de-Gaulle din Paris, potrivit companiei ADP, care a precizat că situaţia se va ameliora în cursul după-amiezii de vineri. Un purtător de cuvânt al companiei Air France a anunţat că întârzierile variază "între 30 de minute şi o oră". În schimb, vremea nefavorabilă nu a afectat orarul curselor de pe Aeroportul Orly.

În Normandia, serviciile de salvare şi intervenţie au anunţat că au avut loc câteva accidente de circulaţie, însă acestea au fost minore şi nu au provocat victime omeneşti.

În departamentul Loire din partea central-sudică a Franţei, traficul rutier a fost perturbat de căderi de zăpadă care au dus la acumularea unui strat de omăt cu grosimea de 15-20 de centimetri. În unul dintre departamentele învecinate, Haute-Loire, mai multe camioane au rămas blocate pe o autostradă naţională.

Ninsorile au provocat perturbări ale traficului rutier şi pe şosele din nordul Franţei.

Acest episod hibernal este considerat de specialiştii de la Meteo-France drept unul "puţin obişnuit pentru un început de primăvară, dar suficient de important pentru a perturba circulaţia şi anumite activităţi economice".

Vremea urmează să se îmbunătăţească începând de vineri în nordul Franţei - cu excepţia regiunii Normandia -, însă ninsori abundente sunt aşteptate în cursul serii de vineri în Masivul Central, în Munţii Alpi şi în Munţii Pirinei.

O furtună de zăpadă a provocat vineri întreruperi considerabile ale traficului rutier şi în nordul Spaniei, regiunea Navarra de la graniţa cu Franţa fiind deosebit de afectată.

Guvernul regional din Pamplona a anunţat că probleme de trafic au fost raportate pe autostrada A15 şi pe mai multe drumuri regionale, iar trei şosele montane au fost închise.

Prim-ministrul spaniol Pedro-Sanchez şi-a anulat vizita la Centrul Naţional pentru Energii Regenerabile din Sarriguren, un oraş din nordul Spaniei, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Această furtună de iarnă, care a început joi, a acoperit străzile, parcurile şi acoperişurile clădirilor din Pamplona, un oraş cu 200.000 de locuitori, precum şi din alte oraşe din Navarra, cu un strat gros de zăpadă.

Serviciul naţional de meteorologie (AEMET) a emis un cod sever de vreme rea pentru vineri şi pentru acest weekend ce vizează numeroase zone aflate în nouă dintre cele 17 regiuni ale Spaniei.

Locuitorii din zonele afectate au fost avertizaţi în privinţa riscurilor de ger, ninsori abundente, vânturi puternice şi valuri înalte.

Un cod portocaliu este în vigoare şi în Insulele Baleare, inclusiv pe insula turistică Mallorca. Potrivit AEMET, meteorologii se aşteaptă ca valurile ce ajung la ţărmurile acestei insule spaniole să atingă înălţimi de până la opt metri. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…