Regizoarea algeriană Yamina Bachir, cunoscută pentru filmul ''Rachida'', a murit la vârsta de 68 de ani

Regizoarea algeriană Yamina Bachir, cunoscută pentru filmul ''Rachida'', a murit la vârsta de 68 de ani

Regizoarea Yamina Bachir, cunoscută pentru filmul "Rachida", care denunţă violenţele comise în perioada anilor de terorism din Algeria, a murit duminică la vârsta de 68 de ani în capitala acestei ţări, Alger, din cauza complicaţiilor medicale apărute în urma unei boli îndelungate, au anunţat reprezentanţii asociaţiei cinematografice "Lumieres", informează AFP.

După ce a lucrat multă vreme în montajul de film, Yamina Bachir, soţia regizorului Mohamed Chouikh a devenit cunoscută pe plan internaţional pentru regia filmului "Rachida" (2002), primul ei lungmetraj.

Acea peliculă spune povestea unei tinere învăţătoare dintr-un cartier popular din Alger, afectat de terorismul din timpul "deceniului negru" (1992-2002), şi denunţă "cultura urii şi a violenţei".



Lungmetrajul "Rachida", coprodus de Arte, StudioCanal, Cine-Sud Promotion, a fost proiectat în secţiunea Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes. Filmul a fost lansat pe marile ecrane din Franţa în ianuarie 2003 şi a fost remarcat la mai multe festivaluri, obţinând şi o serie de premii importante, inclusiv la festivalurile din Amiens (Franţa), Namur (Belgia) şi Marrakech (Maroc).

Yamina Bachir, născută pe 20 martie 1954 în Alger, a debutat în montajul de film la Centrul naţional al cinematografiei din Algeria în anul 1973. În această calitate, a lucrat la mai multe pelicule, inclusiv la producţia "Omar Gatlato" (1976), regizată de Merzak Allouache.

Cineasta, înmormântată duminică în Alger, are o fiică, Yasmine Chouikh, care este la rândul ei regizoare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia