Regizorul Jafar Panahi a părăsit Iranul după o interdicţie de aproape 14 ani

Regizorul Jafar Panahi a părăsit Iranul după o interdicţie de aproape 14 ani

Regizorul disident iranian Jafar Panahi, eliberat din închisoare în februarie, şi-a părăsit ţara natală pentru prima dată după aproape 14 ani, pentru a realiza o călătorie în Franţa, a anunţat miercuri avocatul său, citat de AFP.

Jafar Panahi a fost arestat pe 11 iulie 2022 la Teheran. Foto Twitter (Arhivă)

Cineastul iranian, în vârstă de 62 de ani şi ale cărui filme au fost premiate la numeroase festivaluri, a fost eliberat pe cauţiune la începutul lunii februarie după o detenţie de aproape şapte luni în Teheran, scrie Agerpres.

Autorităţile iraniene i-au interzis să părăsească teritoriul ţării în 2010 , după ce regizorul a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru „propagandă împotriva regimului de stat".

După ce şi-a ispăşit pedeapsa, domnul Panahi a primit autorizaţia de a părăsi ţara şi a obţinut un paşaport", a declarat avocatul Saleh Nikbakht.

Marţi seară, soţia cineastului a publicat pe Instagram o fotografie care o prezenta alături de Jafar Panahi într-un aeroport, cei doi afişându-şi bucuria de a putea ieşi din ţară.

Avocatul Saleh Nikbakht a confirmat la rândul lui că regizorul a ajuns în Franţa pentru a-şi vizita fiica, Solmaz Panahi, care locuieşte în această ţară din Europa Occidentală, însă fără a preciza durata sejurului.

Arestat pe 11 iulie 2022 la Teheran, Jafar Panahi a fost eliberat în februarie, la două zile după ce începuse o grevă a foamei pentru a protesta faţă de condiţiile sale de detenţie.

Din câte ştiu, nu mai există dosare judiciare împotriva lui", a precizat avocatul cineastului.

Jafar Panahi a câştigat Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia în anul 2000 cu filmul „Dayereh" („Cercul"). În 2015, a fost recompensat cu Ursul de Aur la Berlinală pentru filmul „Taxi", iar în 2018 a câştigat Premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes pentru pelicula „3 Faces".

Cel mai recent film regizat de Jafar Panahi, intitulat "No Bears" şi care, la fel ca majoritatea producţiilor sale recente, include prezenţa cineastului în distribuţia peliculei, a fost proiectat în 2022 la Festivalul de la Veneţia, când regizorul se afla deja la închisoare. Acel film a fost recompensat cu Premiul Special al Juriului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”