Regizorul Nicolae Corjos a murit la vârsta de 86 de ani (fişă biografică)

Regizorul Nicolae Corjos a murit la vârsta de 86 de ani (fişă biografică)

Regizorul Nicolae Corjos, autorul filmelor "Liceenii" şi "Declaraţie de dragoste", a murit la vârsta de 86 de ani, informaţia fiind confirmată la 27 februarie 2022, pentru AGERPRES, de reprezentanţi ai Uniunii Cineaştilor din România (UCIN). "Era un regizor absolut deosebit. Va rămâne în memorie nu doar cu seria 'Liceenilor', unul dintre filmele care rezistă în timp şi care aduce prospeţime ideii de cinema românesc. O generaţie de aur, o generaţie a anilor '60 dispare", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele UCIN, Laurenţiu Damian.

* * *

Regizorul de film Nicolae Corjos s-a născut la 22 mai 1935, la Hotin (Bucovina, în prezent Ucraina). A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" (IATC) din Bucureşti în 1956.

A desfăşurat o îndelungată activitate ca asistent de regie şi regizor secund, colaborând cu numeroşi realizatori, de la Malvina Urşianu la Mircea Mureşan şi de la Sergiu Nicolaescu la Lucian Pintilie.

În 1979 debutează ca regizor cu pelicula "Ora zero", potrivit site-ului http://aarc.ro ("All About Romanian Cinema"), revistă online editată de Uniunea Cineaştilor din România.

Din 1981 a activat la Studioul "Al. Sahia", realizând filme documentare. A fost profesor la Conservatorul din Bucureşti (1966-1972); a realizat zeci de filme documentare şi a avut o carieră îndelungată de regizor secund (''Străinul'' (1964), ''Răzbunarea haiducilor'' (1968), ''Astă seară dansăm în familie'' (1972), ''Ciprian Porumbescu'' (1973), ''Toate pânzele sus'' (serial TV, 1977) ş.a.).


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”