Relu Fenechiu a recunoscut faptele de corupție din dosarul instrumentat de DNA Ploiești

Relu Fenechiu a recunoscut faptele de corupție din dosarul instrumentat de DNA Ploiești

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, cercetat de DNA Ploiești pentru trafic de influență în formă continuată și spălare de bani, a recunoscut comiterea faptelor, dosarul și acordul de recunoaștere a vinovăției fiind trimise la Tribunalul București.

Potrivit unui comunicat al DNA remis, vineri, AGERPRES, procurorii DNA Ploiești au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției având ca obiect recunoașterea comiterii faptelor de către inculpatul Relu Fenechiu, la data faptelor deputat, cercetat în stare de arest preventiv pentru trafic de influență în formă continuată și spălare de bani.

Procurorii spun că Fenechiu a primit bani de la o firmă de sofware pentru a-i facilita încheierea unor contracte.

Astfel, Relu Fenechiu a declarat în prezența avocatului său că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani și 10 luni închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.

De asemenea, procurorii anticorupție au stabilit prin acordul încheiat cu inculpatul măsura confiscării echivalentului în lei al sumei de 901.526,38 euro (la data punerii în executare a hotărârii judecătorești), anchetatorii dispunând și măsura sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin fostului ministru.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut că, în perioada 2012-2014, Fenechiu, în calitatea sa de parlamentar, a pretins și a primit de la o firmă de software un procentaj de 15% din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiției (în valoare de 13.990.059 lei fără TVA) și de o societate farmaceutică cu acționar majoritar Ministerul Sănătății (în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA), pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea acestor proiecte.

"Concret, sprijinul acordat de inculpatul Fenechiu Relu s-a materializat în intervenția sa la funcționari din cadrul Ministerul Justiției sau la persoane din conducerea societății farmaceutice, asupra cărora avea influență la acel moment. Pentru acest "ajutor', inculpatul a primit de la reprezentanții firmei de software, prin intermediul a două societăți pe care le controla, suma totală de 3.966.716,11 lei (echivalentul a aproximativ 901.526,38 euro).

Pentru a disimula proveniența ilicită a banilor, inculpatul Fenechiu Relu i-a determinat pe reprezentanții firmei de software să încheie cu societățile respective mai multe contracte de prestări servicii, care în realitate nu au fost executate", se arată în comunicatul citat.

În motivarea deciziei Tribunalului Prahova prin care s-a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Fenechiu se arată că acesta a primit de la Siveco România suma de 620.000 de euro, prin firme controlate de el, între care una aparține fratelui său, dar și numerar, pentru a sprijini compania fondată de Irina Socol în câștigarea a două contracte cu Ministerul Justiției (MJ) și cu Antibiotice Iași.

În același dosar, fostul director în Ministerul Justiției (MJ) Ion Krech a fost arestat preventiv pentru luare de mită.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpatul Relu Fenechiu și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

Fostul ministru al Transporturilor se află în executarea unei pedepse privative de libertate în dosarul "Transformatorul".

AGERPRES / (AS — autor: Anamaria Toma, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 Cine sunt cei patru „oameni obișnuiți" care i-au făcut partid lui Dragnea

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Dur articol! Așa este, domnule președinte?