Remediul care te pune pe picioare după Revelion. Cum faci delicioasa ciorbă de burtă, secretele gătirii

Remediul care te pune pe picioare după Revelion. Cum faci delicioasa ciorbă de burtă, secretele gătirii

Nimic nu te ajută să-ți revii după mahmureală decât o ciorbă de burtă. Rețeta preparatului gustos o regăsim la regretatul jurnalist Radu Anton Roman. Pașii gătirii se găsesc în cartea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ciorba de burtă, un preparat delicios FOTO Shutterstock

Ciorba de burtă, un preparat delicios FOTO Shutterstock

Ingrediente:

1 kg burtă de vacă sau viţel

1 căpăţână mare usturoi

2 gălbenuşuri

leuştean, sare, piper

2 kg ciocănele şi picioare de vacă

200 ml oţet

200 ml smântână

500 g zarzavat supă – 2 cepe, 2 morcovi, 2 păstârnaci

Seara:

Se pun 5 litri de apă la fiert cu ciocănelele şi picioarele sparte, se spumează. Se spală burta, se taie în bucăţi potrivite , se aruncă grăsimea, se curăţă de pieliţa „zbârcită“, se freacă cu mălai şi cu oţet. Se lasă până dimineaţa în apă rece cu o linguriţă de bicarbonat, să-i scoată acidul din musculatură. După trei ore de fiert se scot oasele şi ciocănelele din oală şi se dezosează, tăind zgârciurile.

Dimineața:

Se pune burta la fiert în apa în care au fiert oasele, completată la 5 litri.

Se rad morcovii, păstârnacul, se toacă ceapa din cuţit. După trei ore se trage oala de pe foc, se scoate burta şi se taie tăieţei de aprox. 1 cm lăţime – 3 cm lungime (sau cum vreţi). Se pune iar totul la fiert – burta, zgârciurile de la ciocănele, oţetul şi zarzavatul – încă vreo oră.

"Ciorba trebuie să fie cât gros atâta zeamă, deci să scadă vreo 3 litri din cei 5 iniţiali; ce scade sub, se adaugă. Se pisează usturoiul, se freacă cu 1 lingură sare (cu vârf), gălbenuşuri, smântână şi puţină zeamă răcită din ciorbă. Se drege ciorba cu usturoi şi restul, se piperează după gust, se presară leuştean. Se oferă fierbinte, cu ardei iute, dar să fie la-ndemână şi o „olivieră“ cu mujdei, oţet, smântână, că fiecare are gustul lui", se arată în lucrarea gastronomică.

O carieră spectaculoasă

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 BREAKING Administratoarea blocului din Rahova a ajuns la audieri și susține că reprezentanții firmei recomandate de Distrigaz au rupt sigiliul

2 De citit...

3 Virginia Giuffre a mărturisit că a fost violată de un „prim-ministru cunoscut” pe insula lui Epstein. „Am ieșit plină de sânge”

4 Postarea lui CTP despre tragedia din cartierul Rahova a stârnit dezbateri aprinse: „Îți pasă mai mult de ucraineni decât de români”

5 Un oficial al BNR, declarații surprinzătoare despre recuperarea Tezaurului României din Rusia la un post TV din Polonia