Reorganizarea Registrului național al persoanelor juridice fără scop patrimonial, în atenția MJ și a MCPDC

Reorganizarea Registrului național al persoanelor juridice fără scop patrimonial, în atenția MJ și a MCPDC

Ministerul Justiției (MJ) și Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) au organizat recent o audiere publică pe tema reorganizării Registrului național al persoanelor juridice fără scop patrimonial ca sursă de date relevante privind dinamica sectorului asociativ, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de MJ.

Conform sursei citate, scopul audierii publice din 8 iulie a fost de a analiza care dintre cele două variante propuse — dezvoltarea unui nou sistem informatic în cadrul Ministerului Justiției, respectiv dezvoltarea sistemului informatic integrat la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) — răspunde mai bine nevoii de creștere a transparenței și nivelului accesului public la datele despre asociații și fundații, precum și solicitărilor societății civile de modernizare a serviciilor în acest domeniu.

"În debutul evenimentului, Adrian Baboi-Stroe, secretar de stat MJ, a reafirmat preocuparea conducerii Ministerului Justiției de a crește eficiența și calitatea serviciilor sale, inclusiv prin simplificarea procedurilor aplicabile cetățenilor și organizațiilor neguvernamentale", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, MJ și MCPDC mulțumesc celor care au trimis depoziții pro sau contra celor două moțiuni propuse spre audiere: Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor (SKV), Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România, Asociația Help Autism, Asociația Young Initiative, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală (CRIDL), Clubul de Cicloturism 'Napoca', Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Fundația Pact, Organizația Salvați Copiii, Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Consultarea se va desfășura pe parcursul următoarelor două săptămâni, urmând ca la încheierea procesului, o comisie de experți să redacteze un raport sintetic și recomandări pe baza informațiilor colectate. Acest raport, care va fi publicat pe 25 iulie, sprijină procesul decizional privind reorganizarea sau redimensionarea Registrului național al persoanelor juridice fără scop patrimonial, se spune în comunicat.

Comisia de experți este formată din reprezentanți ai Ministerului Justiției, Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Institutului Național de Statistică, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, precum și din reprezentanți ai societății civile: Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și Centrul de Legislație Nonprofit. Experții au audiat pe 8 iulie persoanele care au dorit să își exprime punctul de vedere și au analizat depozițiile primite, se mai arată în comunicatul citat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro