Reportaj BBC Earth despre România: „Natura sălbatică, coloana vertebrală ecologică a Europei“ VIDEO

Reportaj BBC Earth despre România: „Natura sălbatică, coloana vertebrală ecologică a Europei“ VIDEO

Cunoscutul post de televiziune BBC Earth a realizat în această lună amplu reportaj dedicat pădurilor virgine din România şi eforturilor Fundaţiei „Conservation Carpathia” de a proteja aceste păduri și animalele sălbatice.

Populația de urși din România, printre cele mai mari din Europa FOTO YouTube

Reportajul, publicat pe pagina de YouTube a BBC Earth, pagină ce are peste 12 milioane de abonați, are deja peste 55.000 de vizualizări.

Sub titlul „Surprinzătoarele beneficii ale protejării animalelor carnivore”, jurnaliștii britanici vorbesc despre proiectul lăudabil al Fundației Conservation Carpathia de a crea în Munții Făgăraș cel mai mare parc natural forestier din Europa și totodată de a proteja pădurile virgine și fauna atât de deosebită.

Până acum aproape 27.000 de hectare de pădure au fost cumpărate și sunt protejate, iar peste patru milioane de puieți au fost plantați de către Fundația Conservation Carpathia.

„Pădurile sănătoase sunt importante pentru animalele carnivore, inclusiv lupi, râși, urși, Scopul proiectului nostru este acela de a crea un parc național în Munții Făgăraș, iar acesta ar urma să fie cel mai mare parc național forestier din Europa”, a declarat pentru BBC Earth Barbara Promberger, director executiv în cadrul Fundației Conservation Carpathia.

Dorința de a crea un parc național în Făgăraș prin care pădurile și animalele să fie protejate s-a născut și după ce Christoph Promberger, director executiv la Conservation Carpathia, a văzut lipsa de control din România privind tăierile masive de copaci din păduri.

„Pădurile virgine din Munții Carpați se întind în mai multe țări, formând coloana vertebrală ecologică a Europei. În România se află una dintre ultimele zone sălbatice și autentice ce au mai rămas în Europa. Însă schimbările climatice și defrișările duc la o schimbare rapidă a mediului atât pentru animalele sălbatice, cât și pentru oameni. Distrugerea habitatului natural împinge animalele sălbatice să ajungă în proximitatea așezărilor umane. Iar o mare problemă în acest sens este reprezentată de faptul că urșii atacă din ce în ce mai des stânele de oi”, precizează jurnaliștii de la BBC Earth.

Iar Conservation Carpathia ajută constant oamenii să prevină conflictele cu animalele sălbatice , inclusiv prin montarea de garduri electrice pentru a ține la distanță urșii de stâne și de grajduri.

„Atunci când lucrezi cu comunitățile locale, cel mai important e să le asculți. Putem să protejăm pădurile, viața sălbatică, dar niciodată nu am putea crea un parc național fără sprijinul comunităților locale. Dacă sunt protejate, pădurile pot fi aliați puternici în lupta împotriva schimbărilor climatice și aduc și beneficii pentru comunitățile locale, cum ar fi protecția împotriva inundațiilor. Animalele carnivore din Făgăraș sunt cheia pentru a menține balanța în cadrul ecosistemului”, mai spune Christoph Promberger.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB