Reportaj din inima apărării flancului estic. NATO urmărește „zombii” ruși care amenință Europa

Reportaj din inima apărării flancului estic. NATO urmărește „zombii” ruși care amenință Europa

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a forțat alianța militară NATO să își concentreze eforturile pe securizarea granițelor sale de est. Scopul este simplu: să descurajeze orice intenție a Rusiei de a ataca oriunde altundeva, în special într-o țară NATO. Ținte ar putea fi unul dintre cele trei state baltice sau Polonia.

Granițele de est, protejate de NATO FOTO Arhivă

„Zombie” este codul pentru o aeronavă rusă care acționează suspicios. Jurnaliștii BBC News au mers la baza aeriană Amari din Estonia, unde Forţa de Reacţie Rapidă a NATO (NRF) pentru Operațiunea Azotize, misiunea de Poliție Aeriană Baltică a NATO, care păzește granițele de nord-est ale alianței. Acolo, avioanele rusești sondează, în mod regulat, granițele teritoriului NATO.

Atunci când oamenii aud un anunț, potrivit căruia: „Zombie se îndreaptă spre nord din Kaliningrad”, cu toții se ridică instantaneu și se deplasează lângă camera de operații, unde ecranele și hărțile digitale marcate cu „Secret NATO” pâlpâie cu fluxurile de date primite.

Din aprilie, Escadrila IX de avioane de luptă Typhoon a RAF a preluat conducerea misiunii de la Escadrila Richthofen, denumită istoric din Germania.

„Poate fi, de obicei, oricare dintre cele trei lucruri: fie nu va fi depus un plan de zbor, fie nu stăpânesc [comunică] sau pur și simplu nu răspund la controlul traficului aerian. Uneori sunt toate trei”, a explicat comandantul Scott MacColl, de la RAF Lossiemouth, din Scoția.

În acest caz, se dovedește a fi o alarmă falsă, deoarece „Zombie” se întoarce spre nord și se îndepărtează de granițele NATO.

Misiunea NATO în țările baltice

Baza aeriană Amari din Estonia a fost un loc al forțelor aeriene sovietice din Războiul Rece, iar în pădurea din apropiere există încă un cimitir în care piloții sovietici sunt îngropați împreună cu rămășițe ale vechilor avioane: MiG-15 și MiG-17.

image

Astăzi, misiunea acestor piloți NATO este complicată și necruțătoare. Odată cu aderarea Finlandei la NATO, Marea Baltică este mărginită de șapte membri ai alianței occidentale, care vor fi, în curând, opt, atunci când Suedia se va alătura.

Dar Rusia are încă două puncte strategice în Marea Baltică: cel de-al doilea oraș Sankt Petersburg la est și exclava Kaliningrad și fostul oraș prusac Konigsberg, acum un loc plin de rachete și alte echipamente militare.

Avioanele de luptă rusești Su-27 Flanker, avioanele de comandă și control și avioanele de marfă, zboară toate, continuu, în sus și în jos pe Marea Baltică între aceste două baze și dincolo, ținând forțele aeriene ale NATO într-o permanentă alertă.

Răspundem oricărei alarme. Așa că alergăm la aeronavă, ne îmbrăcăm kitul, punem motoarele în funcțiune, punem curele, vorbim cu Turnul [de control], vorbim cu Operațiunile de la radio, ne obținem autorizația și zburăm cât de repede putem”, a declarat un pilot.

Deci, ce se întâmplă de fapt când piloții se apropie de acești „zombii” ruși? Probabil că nimeni nu vrea să înceapă să piardă rachete și să declanșeze al Treilea Război Mondial.

Rolul nostru aici este de a proteja spațiul aerian NATO. Regulile noastre de implicare sunt clasificate”, răspunde comandantul Scott MacColl.

Comandantul Scott MacColl FOTO BBC News

Comandantul Scott MacColl FOTO BBC News

Am efectuat opt misiuni de interceptare. Toate au fost împotriva aeronavelor rusești... Facem poliție aeriană baltică de câțiva ani, dar nu există nicio îndoială că invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia, de anul trecut, a schimbat dinamica aici”, a mai completat el.

Lucrurile s-au schimbat și pe teren, unde există o nouă urgență aduce suficiente forțe terestre pentru a descuraja orice viitoare incursiune rusă.

Estonia ar putea fi următoarea țintă a Rusiei

Prim-ministrul Estoniei Kaja Kallas, care a crescut în copilărie în Uniunea Sovietică, este convins că, dacă invazia Ucrainei va reuși în cele din urmă, atunci ar fi doar o chestiune de timp până să-și îndrepte atenția asupra statelor baltice.

Ca parte a politicii NATO de „prezență avansată sporită” în acele state baltice și Polonia, există un grup de luptă multinațional condus de britanici, cu sediul la Tapa, în nordul Estoniei. Tancurile de luptă principale Challenger 2, sistemele cu lansare multiplă de rachete, elicopterele Wildcat și Apache și chiar o companie de legionari străini francezi sunt toate menite să acționeze ca un factor de descurajare, pentru orice mișcare a Moscovei.

Cifrele sunt însă mici, în comparație cu forțele vaste pe care Rusia le poate aduna, peste graniță, în vremuri normale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...