REPORTAJ Viața unor români la Londra, după Brexit: 'Ne-am întoarce acasă, la bătrânețe'

REPORTAJ Viața unor români la Londra, după Brexit: 'Ne-am întoarce acasă, la bătrânețe'

Ramona și Gabi Mitran sunt doi români plecați de câțiva ani de zile din țară să muncească la Londra, unde s-au cunoscut și s-au căsătorit, având în prezent trei copii, două fete și un băiețel, ultimul fiind singurul din familie care este cetățean britanic, deși toți cei trei copii s-au născut în Marea Britanie.

Cel mic are câteva luni și când va crește mare va avea statut de cetățean britanic și odată intrat în posesia pașaportului englez, va putea să călătorească fără nicio restricție oriunde în lume, spun părinții. Pașaportul britanic este poate cel mai vânat document din Marea Britanie de românii aflați la muncă acolo.

"Suntem aici pentru că aici ne-am făcut familia, aici ne-am cunoscut, serviciile deocamdată sunt de lungă durată și sperăm să rămână stabile. Iar pentru viitorul copiilor, considerăm că cu pașaportul britanic au mai multe oportunități de a se realiza în viață, stând aici sau mergând în altă parte cu pașaportul britanic", explică Gabi Mitran, directorul Atlassib Anglia.

Cele două fete, una de opt ani, cealaltă de șase ani sunt născute și ele tot în Marea Britanie, însă ele nu au statut de cetățeni britanici, ca și frățiorul lor. Pentru Alice și Brianna, părinții au depus actele ca și ele să ajungă să dețină pașaportul britanic, însă procedura e una îndelungată și costisitoare, după cum mărturisește mama copiilor, Ramona.

Doar cei care dețin pașaport britanic sau sunt britanici cu drept de vot și au vârsta legală au putut vota și la ultimul referendum, cel care a decis ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Deși au trecut câteva săptămâni de la referendum, subiectul zilei la Londra este în continuare Brexit-ul. Gabi e asaltat zilnic de foarte multe telefoane de la românii care sunt acasă sau în Marea Britanie și care nu știu dacă se vor introduce vizele, e nevoie de pașaport ca să călătorească.

"Primim o grămadă de telefoane: mergem cu buletinul? Dacă nu ne mai întoarcem? Facem pașaport? Ne trebuie viză? Brexit-ul nu ar trebui să-i îngrijoreze pe cei care își plătesc taxele, care își declară veniturile și au toate lucrurile la vedere. Nu cred că trebuie să îngrijoreze oamenii care au muncit, care au un job stabil", spune Gabi Mitran.

Și Ramona crede că românii care muncesc legal în Marea Britanie, mai ales cei care și-au cumpărat o locuință, nu vor fi trimiși pur și simplu acasă, după acest vot. "Sunt foarte mulți români care și-au luat aici o casă. Nu cred că o să-i dea nimeni afară, ca să rămână fără proprietăți: 'știi ești român, poți să pleci, să îți iei bagajul', crede Ramona Mitran.

Brexit-ul, în opinia lui Gabi și a Ramonei, a fost votat de britanici de vârsta a doua și a treia, care se așteptau ca emigranții să le părăsească țara a doua zi. "Cei de vârsta a doua sau a treia au votat și au crezut că a doua zi toți o să ne luăm bagajele și o să plecăm din țara lor și o să-i lăsăm numai pe ei, ceea ce este imposibil. (...) Primim semnale și din România și de aici, cred că va urma o perioadă lungă de negocieri", spune Gabi.

Soția lui este convinsă și ea că britanicii nu au fost suficient de bine informați când s-au dus să voteze pentru ieșirea țării lor din UE.

"Sincer, nici ei nu știu ce vor. S-au împărțit în două tabere: 'vrem', 'nu vrem'. Nu au fost informați cu privire la ceea ce înseamnă Brexit și acum dau din colț în colț. Chiar sunt curioasă ce se va întâmpla. Ei "sancțiuni" împotriva românilor au luat de anul trecut, de prin vară, când au început să oprească o alocație, un beneficiu sau ce avea fiecare aplicat. Și pentru că ești român sau bulgar, ce știu ce nu le-a mai plăcut lor", declară Ramona.

Practic, de anul trecut, la tot mai mulți români, bulgari, polonezi emigranți, li se verifică toate actele de ședere în Marea Britanie.

Înmulțirea infracțiunilor românilor din Anglia din ultimii ani îi afectează și pe românii aflați în Regat, de dinainte de 2007, când practic puteai ajunge acolo doar cu viză.

"Am început să fim priviți cu coada ochiului. Dacă spui că ești român, spune 'ce faci aici, ce vreți de la noi ?' Au senzația că tu vii doar să ceri. Dar ei nu iau în calcul că și tu plătești taxe către stat. Nu ai doar obligații, ai și drepturi", recunoaște Ramona.

Gabi spune că unii jurnaliști englezi "vânează" cazurile românilor care încalcă legea și le scot doar pe acestea în față, în mod voit.

"În momentul în care crește umărul de români care intră într-o țară, fie ea Marea Britanie, fie Italia, Spania, e logic și normal să crească și numărul acestora, pentru că nu vin numai oameni de categorie sau cu intenție bună. Același lucru aș putea spune, că și ei au infractorii lor. Nu cred că în ziare se scrie doar despre români. Că suntem scoși în evidență, românii, polonezii, bulgarii, eu zic că suntem vânați pentru treaba asta", afirmă Gabi Mitran.

Mulți români aflați la muncă în Anglia au trebuit să se mulțumească cu munca la negru, mai ales în domeniul construcțiilor. Totuși, unii britanici se tem că românii și nu numai merg în țara lor să le ia joburile, un alt motiv pentru care s-a ajuns la Brexit.

"Din categoria clienților Atlassib, pot să spun că am contact cu persoane care lucrează, marea majoritate în construcții. Englezii fug de joburile din construcții, de munca fizică sau de munca de jos. Atunci nu ar trebui să se simtă speriați, că vin românii și le iau joburile din construcții, pentru că joburile acelea sunt scoase la concurs, prin home office și job center", explică Gabi Mitran.

Aflat la muncă în Marea Britanie din 2006, când Atlassib-ul a inaugurat prima linie București — Londra și retur, Gabi Mitran se consideră un român respectat de către britanici.

"Eu pot să zic că da (sunt respectat aici n.r). Nu am avut probleme, nu am avut conflicte rasiale. Vecinii de lângă noi, din, stânga sunt indieni, cei din dreapta sunt polonezi, în față, evrei. Am stat în cartier evreiesc, cu mașină de Germania. Nu cred că se pune problema. Semnalele pe care le vedem pe Internet și pe care le-am urmărit și noi pe Facebook, cred că sunt semnale izolate", a subliniat Gabi.

Venit în urmă cu zece ani în Marea Britanie, la Londra, cu o viză de business turist, Gabi Mitran avea o experiență de câțiva ani de lucru cu comunitățile de români, pe care le-a deservit ca angajat al Atlassib, în Italia, Spania, Germania și Franța. În urmă cu un deceniu, numărul românilor din Marea Britanie era foarte mic, dar acum în centrul Londrei, oriunde te întorci, e imposibil să nu auzi pe cineva vorbind românește. El recunoaște că nu știa foarte bine limba engleză, dar britanicii au fost amabili și l-au ajutat chiar să învețe.

"Pentru mine șocul era că nu stăpâneam foarte bine limba engleză. A fost un pic greu în sensul că în perioada 2006 până în 2007, până când s-au ridicat vizele și până când am putut să am contact cu români, era foarte greu să întâlnești sau să găsești pe cineva care să vorbească limba română sau în jobul pe care îl aveam eu, de a promova Atlassib și de a promova transportul de persoane cu autocarul între România și Anglia, era aproape imposibil să găsesc ceea ce mă așteptam sau ceea ce era unde am mai lucrat, în Franța sau în Italia", povestește Gabi.

Soția sa, Ramona, lucra din 2005 în Anglia, venise cu un contract de au pair, printr-o agenție din Brașov. Pe Ramona a șocat-o cât de mult consumă alcool britanicii, atât bărbații, cât și femeile. Mai ales vinerea și sâmbăta, când nu doar barurile și pub-urile sunt pline, dar nu ai loc nici pe trotuarele și străzile din fața lor. Pentru că în Marea Britanie salariile se plătesc la fiecare sfârșit de săptămână.

"Nu am crezut că o să stau nici șase luni de zile. Am fost șocată de ce am văzut în primele zile, nu mi-a venit să cred, omul în sine, cum se manifestă, ce poate să facă vineri seara, sâmbăta. Nu mai văzusem. Văzând mentalitatea lor, am zis Doamne, dacă stau șase luni de zile, e bine", își amintește, zâmbind, Ramona.

Dacă ea nu a avut probleme să se acomodeze cu vremea capricioasă de la Londra, unde zilnic plouă, Gabi spune glumind că aproape a intrat în depresie. Gabi practic venea la Londra din Nisa însorită, ceea ce a fost o schimbare foarte mare pentru el.

"Eu veneam, ultima detașare a mea cu Atlassib-ul fusese în Franța, pe linia de Nisa-Bordeaux și în momentul în care am venit aici și am văzut că nu apare soarele sau dacă apare, apare pentru puțin timp, pentru mine nu a fost un șoc, dar aș putea să zic așa, un fel de depresie", spune Gabi.

El își amintește și că în urmă cu zece ani, britanicii nici nu știau unde e România pe hartă. "Ca și un episod distractiv: eu veneam în Anglia în 2006, cu o mașină cu numere de Germania, eu fiind român, având viză. Ei mă întrebau de ce nu am viză și de Germania și am avut surprinderea ca un vameș să mă întrebe dacă România este în Europa sau în Asia", arată Gabi.

Și Ramona își amintește că la venirea ei în Anglia, acum zece ani, britanicii nu știau aproape nimic despre noi.

"Nu au fost probleme până în 2007-2008, chiar te mândreai și puteai să spui că ești român. Nu avea nimeni treabă cu tine. Și dacă îi întrebai unde e România pe hartă, oricum ei nu știau să îți spună, dar te priveau ok din toate punctele de vedere. S-au schimbat din 2008, când a început să crească comunitatea", confirmă Ramona.

Cea mai mare realizare pentru Ramona și Gabi a celor zece ani petrecuți în această țără sunt copiii. Cele două fete au rezultate bune la școală și concurează la competiții internaționale de dans și balet pentru Marea Britanie, reușind să ia și premiul întâi de multe ori. Pentru tatăl lor a fost șocant să descopere că fiicele lui nu învață la școală patru ore, ci mai multe, nu stau în bănci, ci pe covor, în cerc, nu cară manuale grele, ci le iau de la biblioteca școlii și mai ales au descoperit un sistem de învățământ, spun Ramona și Gani, mult mai interesant și mai atractiv. Clasa întâi e gratuită, iar până în clasa a patra părinții plătesc doar costul mesei de prânz, adică 2,3 lire pe zi. Cei ce nu doresc sau nu își permit își pot trimite copiii la școală cu un pachet cu mâncare de acasă. Alocația copiilor e consistentă, dar nu acoperă nici pe departe cheltuielile cu cei mici. Spre exemplu, un caiet studențesc costă cinci lire și ceva și alocația e de 33 de lire pe săptămână în Marea Britanie. Gabi și Ramona speră să obțină pașaportul britanic pentru cele două fete, ca atunci când vor merge la facultate să beneficieze ca și oricare alt cetățean britanic de sprijinul statului. În Anglia, statul ajută studenții să-și plătească costul studiilor la facultate, dând posibilitatea returnării eșalonate a banilor ulterior.

Traiul în Anglia nu e chiar ieftin. Și mâncarea s-a scumpit în ultimii ani la britanici, la fel ca și în Români. Cu toate acestea, Gabi Mitran spune că raportul cheltuieli venituri în Marea Britanie este "mult mai echilibrat".

"La început, mâncarea în Marea Britanie era mai ieftină ca mâncarea în România. Ușor, ușor simțim și noi că pentru aceiași bani lucrurile se împuținează în coș, așa cum și în România am observat în momentul în care mergem în concedii, nu mai iei aceleași produse, cu aceiași bani, de la lună la lună sau poate de la trimestru la trimestru", spune Gabi.

Londra rămâne cea mai scumpă capitală europeană din punct de vedere al chiriilor. Chiria pentru o garsonieră poate începe de la 700 de lire, cu consumul de gaz și electricitate inclus, iar până la 3.000 de euro poate ajunge chiria pentru o casă. Salariul mediu la Londra este de 1.200-1.500 de lire, venitul pe oră fiind undeva la 7,2 lire.

Deși recunosc că le este "foarte greu" departe de cei dragi de acasă, Ramona și Gabi nu se gândesc să se întoarcă acasă, nici după Brexit.

"Nu avem un plan pe termen lung. Încă suntem alături de copii. Încercăm să le creăm ce este mai bine. În momentul în care nu va mai fi bine sau considerăm sau ei consideră că nu o să le mai fie bine, cu siguranță un plan B este România", spune Gabi.

Întrebată dacă s-ar întoarce acasă mâine, Ramona a recunoscut: "Deocamdată, nu. Poate noi la bătrânețe. Copiii, nu știu. Le văd viitorul aici".

Și seriozitatea, civilizația, respectul, dar mai ales multitudinea de posibilități de la Londra îi atrag pe cei mai mulți români ajunși aici, nu doar pe Gabi și pe Ramona Mitran.

Acum familia Mitran se gândește să vină acasă, în concediu, la cei dragi. Cu ocazia asta, ca și alți români întorși acasă, se vor duce să își facă controalele medicale în România, pentru că în Marea Britanie criza de medici își spune cuvântul și au fost puși în situația să aștepte ore bune la Urgența unui spital sau chiar și o săptămână, să-i programeze medicul de familie.

Ce le place cel mai mult în Marea Britanie? "Îmi place că sunt cu familia și restul nu mai contează", spune Gabi. Și Ramona Mitran spune că familia e cea mai mare bucurie a ei și că sunt norocoși că sunt împreună cu copiii. "Fără familie, ar fi fost îngrozitor. Avem cunoștințe, vedem ce greu le este, fără copii, fără familie, să te împarți", mărturisește Ramona.

Dacă ar fi să le dea un sfat românilor care vor să meargă în Marea Britanie, Gabi și Ramona le spun să se informeze foarte bine înainte, de la autorități și de pe site-urile oficiale, ca să nu cadă victimele înșelătoriilor.

"Să gândească de două ori. Adică nu curge miere pe stradă, din punctul nostru de vedere viața nu este așa de ușoară cum zice lumea acasă. Când vin în concediu, zic 'vai, ce frumos e la Londra!' Să intre pe site-urile oficiale să obțină informații", spune Ramona Mitran.

Cu drag și dor de casă, de România, Ramona și Gabi Mitran, împreună cu cei trei copii ai lor oferă exemplul unor tineri români, care prin muncă cinstită au reușit la Londra. Practic, pentru ei, singura despărțire e cea de casa aflată la mii de kilometri, iar deocamdată Brexit-ul nu înseamnă decât o avalanșă de știri și speranța că negocierile cu britanicii le vor permite să continue viața în Regat ca și până acum.

AGERPRES / (A — autor: Isabela Paulescu, editor: Marius Frățilă)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia