Represiunea din Rusia. Un fizician specializat în aviație, condamnat pentru „trădare” într-un nou dosar controversat

Represiunea din Rusia. Un fizician specializat în aviație, condamnat pentru „trădare” într-un nou dosar controversat

Un fizician rus, implicat într-un proiect de avion hipersonic, a fost condamnat vineri la 12 ani de închisoare pentru „trădare” într-un dosar care a suscitat controverse în mediul de cercetare din Rusia, din ce în ce mai vizat de regimul Putin pe fondul războiului din Ucraina.

Anatoli Gubanov FOTO Daily Mail

Anatoli Gubanov, 63 de ani, autor a peste 100 de lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi străinătate, fusese arestat în 2020 în timp ce conducea un departament de cercetare la cunoscutul Institut ŢAGHI din Moscova, specializat în tehnologii de aviaţie. Dosarul său este legat de cel al unui alt om de ştiinţă rus, Valeri Golubkin, condamnat în iunie la 12 ani de închisoare pentru „trădare”, relatează AFP, potrivit Agerpres .

Potrivit Interfax, o agenție de presă loială Kremlinului, condamnarea celor doi cercetători este legată de un proiect internaţional numit Hexafly-Int, destinat să creeze un avion de pasageri de mare viteză, la care ei participau în cadrul ŢAGHI.

Golubkin ar fi transmis în 2018, la instrucţiunile lui Gubanov, rapoarte despre activitatea sa unui coleg care lucra pentru Agenţia Spaţială Europeană (ESA), care coordonează proiectul, susține Interfax.

Apărarea lui Golubkin, după arestarea sa în 2021, afirmase că omul de ştiinţă nu a participat decât la proiecte de „cooperare internaţională clasică” şi nu a comis nicio trădare față de statul rus.

Procesele pentru „spionaj” şi „înaltă trădare”, desfăşurate cu uşile închise şi în secret în Rusia, s-au înmulţit în ultimii ani pe fondul creșterii represiunii regimului Putin.

Structurile de securitate ale regimului Putin susțin cu regularitate că dejoacă comploturi şi operaţiuni desfăşurate de ţările occidentale, dar nu prezintă nicio dovadă în acest sens.

Mai mulţi cercetători ruși au fost condamnaţi în ultimii ani în dosare controversate, probabil inventate intenționat.

Din 2019, oamenii de ştiinţă ruşi se alarmează din cauza restricţiilor impuse de autorităţi în contactele cu colegii lor din străinătate, denunţând o revenire la situaţia din epoca sovietică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat