Reprezentantul Sfântului Scaun pentru pace în Ucraina, cardinalul Matteo Zuppi, întâlnire la Moscova

Reprezentantul Sfântului Scaun pentru pace în Ucraina, cardinalul Matteo Zuppi, întâlnire la Moscova

Cardinalul italian Matteo Zuppi a fost trimis de către Papa Francisc într-o misiune de pace în Ucraina, la trei săptămâni dupa vizita sa la Kiev, au informat Sfântul Scaun și media italiene, transmite AFP, scrie Agerpres.

Papa Francis FOTO: EPA-EFE

Întâlnirea este prima vizită la Moscova a unui înalt oficial al Vaticanului de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

"Pe 28 şi 29 iunie 2023, cardinalul Matteo Maria Zuppi , arhiepiscop de Bologna şi preşedinte al Conferinţei episcopale italiene, însoţit de un oficial al Secretariatului de Stat, va efectua o vizită la Moscova în calitate de emisar al Papei Francisc", a anunţat marţi Sfântul Scaun într-un comunicat de presă.

Potrivit televiziunii publice italiene RAI, trimisul Papei a sosit la Moscova la scurt timp după ora locală 20:00.

"Obiectivul principal al iniţiativei este de a încuraja gesturi de umanitate care pot contribui la promovarea unei soluţii la situaţia tragică actuală şi la găsirea modalităţilor de a realiza o pace justă", a precizat el.

Cardinalul Zuppi, din comunitatea Sant'Egidio care ocupă rolul de canal diplomatic informal al Sfântului Scaun, a vizitat deja Kievul pe 5 şi 6 iunie. În timpul acestei vizite "scurte, dar intense", potrivit Vaticanului, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a comunicat că o încetare a focului "nu va duce la pace".

În ciuda solicitărilor repetate ale Papei Francisc de încetare a focului în fiecare săptămână de la începutul conflictului, iniţiativele Sfântului Scaun de a stabili o legătură cu autorităţile ruse au dat greș până acum.

Arhiepiscopul de Bologna, Matteo Zuppi, în vârstă de 67 de ani, prezidează de anul trecut Conferinţa episcopală italiană. A fost numit cardinal în comunitatea Sant'Egidio, o comunitate, creată în 1968, acum specializată în diplomaţie şi eforturi de pace, care a avut ca misiune iniţială ajutorul pentru cei săraci şi excluşi. Comunitatea s-a făcut cunoscută pe scena internaţională odată cu semnarea, în 1992, a unui acord de pace în Mozambic, în care membrii Sant'Egidio, inclusiv episcopul Zuppi, au jucat un rol important.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?