Republica Cehă / alegeri: Curtea Constituțională slovacă relansează acuzațiile de colaborare cu fosta poliție secretă împotriva liderului formațiunii favorite

Republica Cehă / alegeri: Curtea Constituțională slovacă relansează acuzațiile de colaborare cu fosta poliție secretă împotriva liderului formațiunii favorite

Curtea Constituțională a Slovaciei a anunțat joi că a anulat o decizie a instanțelor inferioare care au stabilit că politicianul ceh Andrej Babis nu a colaborat cu poliția secretă comunistă a fostei Cehoslovacii, StB, înainte de 1989, relatează Reuters și AFP.

Babis, prosper om de afaceri de origine slovacă, este liderul mișcării populiste ANO, cotată cu mari șanse să câștige alegerile legislative care au loc săptămâna viitoare în Republica Cehă.

În urma deciziei Curții Constituționale, acuzația formulată împotriva lui Babis de Institutul pentru memoria națională slovacă (UPN) de colaborare cu StB va fi reanalizată de justiție. În iunie 2014, un tribunal din Bratislava a respins acuzațiile în acest sens la adresa lui Babis, decizie confirmată în februarie a.c. de Curtea Supremă slovacă.

"Ce coincidență! Curtea Constituțională respinge brusc și cu câteva zile înainte de alegeri toate deciziile precedente și provoacă un haos total și incertitudine în sistemul juridic slovac", a reacționat Babis, în opinia căruia această situație va fi "exploatată în mod abuziv" de concurenții săi politici.

Numele lui Andrej Babis, care acum are 63 de ani, apare în dosarele StB de dinainte de căderea comunismului sub numele de cod "Bures". Politicianul susține că a fost înscris fără știrea sa, într-o perioadă în care lucra în comerțul exterior al fostei Cehoslovacii. El a recunoscut că s-a întâlnit cu ofițeri ai StB, insistând însă că a discutat doar despre interesele economice ale țării. "Nu am semnat nicio colaborare cu StB și nu am colaborat niciodată cu StB", a declarat Babis, potrivit unui purtător de cuvânt.

Decizia primei instanțe a avut la bază îndeosebi mărturia a doi foști ofițeri ai poliției secrete, conform cărora Babis nu a colaborat cu aceasta. Curtea Constituțională a dat însă câștig de cauză plângerii UPN, punând la îndoială credibilitatea acestor mărturii și subliniind că foștii agenți StB continuă să aibă datoria de confidențialitate.

Partidul lui Babis, ANO, marele favorit al alegerilor de la 20-21 octombrie, este creditat cu 30,9% din intențiile de vot, conform institutului praghez CVVM, cu mult înaintea Partidului social-democrat CSSD al actualului premier ceh Bohuslav Sobotka (doar 13,1%).

Andrej Babis ocupă locul doi în clasamentul Forbes al celor mai bogați oameni din Cehia. Afacerile sale se întind din domeniul agroalimentar și chimic (Agrofert) până la media (grupul MAFRA, care publică marile cotidiane Dnes și Lidove Noviny). El a fost acuzat frecvent de detractorii săi de tranzacții dubioase, recent fiind inculpat într-un caz de presupusă fraudă cu fonduri europene legat de o fermă ultramodernă ce cuprinde și un complex hotelier, la sud de Praga.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...