Republica Cehă a convenit să cumpere opt sisteme radar mobile Iron Dome din Israel

Republica Cehă a convenit să cumpere opt sisteme radar mobile Iron Dome din Israel

Ministerul israelian al Apărării a anunţat joi că Republica Cehă a convenit să cumpere opt sisteme radar antiaeriene mobile Iron Dome (Domul de fier), în cadrul unei tranzacţii în valoare de 152 de milioane de dolari, informează dpa.

Cele opt radare ELM-2084, care asigură capacităţi de supraveghere aeriană şi apărare antiaeriană, urmează să fie livrate între 2021 şi 2023 şi vor lucra cu sistemele de comandă cehe şi ale NATO.

Acordul a fost semnat la Praga de reprezentanţi ai celor două părţi.

Sistemele sunt produse de compania israeliană Elta Systems şi sunt utilizate pentru detectarea apropierii de rachete, a traiectoriei acestora, a locului de unde au fost lansate şi pentru interceptarea lor.

"Prin semnarea acestui acord, am început procesul de încheiere a dependenţei noastre de utilaje ruseşti depăşite şi în acelaşi timp de achiziţie a unor sisteme moderne şi testate în luptă, de la un partener strategic pe termen lung", a declarat ministrul ceh al apărării, Lubomir Metnar, citat în comunicatul Ministerului israelian al Apărării.

Yair Kulas, responsabil al acestui minister, a subliniat că tranzacţia contribuie la aprofundarea cooperării ceho-israeliene.

"Sperăm ca acest acord să deschidă calea unei cooperări extinse cu partenerii noştri cehi şi cu alte state ale NATO", a menţionat în comunicat oficialul israelian. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Foarte interesante amănunte...

3 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

4 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban

5 Ăsta pare unealta Moscovei / Zsolt Németh revine cu o nouă ațâțare după convocarea la MAE a ambasadorului Ungariei