Republica Cehă a efectuat un experiment cu agentul neurotoxic Noviciok, afirmă preşedintele Milos Zeman

Republica Cehă a efectuat un experiment cu agentul neurotoxic Noviciok, afirmă preşedintele Milos Zeman

Republica Cehă a efectuat anul trecut un experiment cu agentul neurotoxic Noviciok, care a fost folosit pentru otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia, a declarat joi seara preşedintele ceh Milos Zeman, relatează dpa.

"Cantitatea de otravă produsă a fost mică şi a fost distrusă după experimente", a declarat preşedintele prorus Zeman într-un interviu difuzat de postul de televiziune Barrandov.

Marea Britanie a acuzat Rusia de otrăvirea lui Skripal şi a fiicei acestuia Iulia cu agentul Noviciok pe 4 martie, în oraşul Salisbury (sud-vestul Angliei).

Potrivit lui Zeman, care a citat informaţii difuzate de serviciul de spionaj militar ceh, agentul neurotoxic Noviciok folosit pentru otrăvirea celor doi a fost tip A-234, în timp ce cel produs în Republica Cehă a fost tip A-230.

Tot preşedintele ceh a menţionat că experimentul a avut loc în noiembrie la un centru de cercetare militar din oraşul Brno.

"Ştim unde, ştim când, aşa că ar fi o ipocrizie să pretindem că nu s-a întâmplat nimic", a spus Zeman.

Experţi susţin că există numai câteva laboratoare în lume care pot să producă agentul neurotoxic Noviciok.

Moscova a sugerat că agentul neurotoxic folosit în cazul lui Serghei Skripkal şi a fiicei acestuia ar fi provenit din Marea Britanie, Cehia, Slovacia sau Suedia.

Guvernul ceh a negat cu vehemenţă această ipoteză, premierul Andrej Babis afirmând că "Rusia a depăşit toate limitele".

Preşedintele Zeman este bine cunoscut pentru opiniile sale pro-Moscova. El s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin, în noiembrie, la Soci, la o lună după ce, într-un discurs rostit în Parlamentul European, descrisese anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea ca un ''fapt consumat''. AGERPRES/( AS - autor: Violeta Gheorghe, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 Cine sunt cei patru „oameni obișnuiți" care i-au făcut partid lui Dragnea

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Dur articol! Așa este, domnule președinte?