Republica Moldova a semnat un contract pentru acces la gaze naturale cu Bulgaria

Republica Moldova a semnat un contract pentru acces la gaze naturale cu Bulgaria

Contractul privind accesul la gazele naturale și transportarea lor prin rețelele din Bulgaria a fost semnat, la Chișinău, în timpul întrevederii între Maia Sandu și Rumen Radev, liderul de la Sofia.

Contractul dintre Energocom și Bulgartransgaz a fost semnat de șefii celor doi companii, în timpul unei ceremonii desfășurate într-o încăpere iluminată parțial, pentru a economisi energia, în contextul în care de mai multe zile, țara vecină are deficit de lumină. La eveniment au participat jurnaliști, dar și președinta Republicii Moldova și șeful statului bulgar.

„Trecem prin cea mai gravă criză energetică, și nu mai avem dubii că, resursele energetice sunt utilizate de Rusia ca arme, pentru ca să ne submineze statul și fragila noastră democrație. Accesul la surse alternative de energie ne va consolida independența energetică și ne va ajuta să fim mai rezilienți în actuala criză”, a menționat Maia Sandu.

De cealaltă parte, Rumen Radev a declarat că țara sa nu a putut să rămână indiferentă față de criză energetică prin care trece poporul moldovean.

„Cu semnarea contractului de azi, întindem mâna Republicii Moldova și poporului moldovenesc, într-o situație grea”, a declarat Rumen Radev.

Problemele energetice

Republica Moldova se confruntă cu mai multe probleme legate de încălzire, în condițiiile în care Gazprom a anunțat că ar putea lăsa statul moldovean fără gaze naturale, dacă facturile nu vor fi achitate la timp. La fel, amenință că va rezilia contractul cu Republica Moldova, sub pretextul unei datorii istorice.

Gazprom a amenințat și anterior, că ar putea sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova, pentru că auditul datoriei MoldovaGaz, care potrivit gigantului rus, constituie 700 de milioane de dolari, nu este gata. La sfârșitul verii, termenul de realizare a auditului a fost extins, iar conducerea Guvernului de la Chișinău a anunțat că au fost selectate două companii internaționale pentru procesul de auditare, dar rezultatul va fi cunoscut peste câteva luni.

Iar de la 1 octombrie, Gazprom a redus cantitatea de gaze livrată în Republica Moldova cu 30% din cauza „unei probleme tehnice", nerespectând prevederile contractului. Potrivit reprezentanţilor Executivului din ţara vecină, motivul invocat de Gazprom nu este unul argumentat.

,,Au făcut rereferință la o problemă tehnică. Nu credem că este una argumentată”, a declarat atunci ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Acum, autorităţile de la Chişinău sunt în proces de stocare a gazelor în România şi Ucraina, ca să fac faţă situaţiilor neprevăzute.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro