Republica Moldova ar putea rămâne în beznă după bombardamentele ruse din Ucraina

Republica Moldova ar putea rămâne în beznă după bombardamentele ruse din Ucraina

Autoritățile din Republica Moldolva au avertizat populația că ar putea rămâne fără energie din cauza bombardamentelor ruse din Ucraina.

Republica Moldova ar putea să rămână fără lumina din cauza războiului. FOTO: Arhivă

,,În legătură cu atacurile masive din Ucraina, Moldelectrica anunță despre perturbații în sistemul electroenergetic. Sunt posibile deconectări de la energia electrică”, au anunțat funcționarii din țara vecină.

În data de 23 noiembrie, în urma atacurilor ruse din Ucraina, o pană uriașă de curent s-a produs în Republica Moldova. Afectate au fost numeroase localități, inclusiv cele din regiunea separatistă pro-rusă din estul țării.

O situație aproape similară a avut loc și în data de 15 noiembrie.

În cazul deconectărilor de energie electrică, oamenii sunt sfătuiți să evite folosirea ascensoarelor, dar și să scoată din priză toate dispozitivele. Recomandările vin de la reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău, care au elaborat un ghid.

,,În caz de necesitate, apelați la numărul unic 112 sau la cel mai apropiat polițist, carabinier sau pompier”, îndeamnă MAI.

Între timp, Republica Moldova cumpără, din nou, energie de la Tiraspol. În data de 3 octombrie, autoritățile de la Chișinău au anunțat că Energocom a semnat contractul cu MGRES, companie din regiunea transnistreană. Astfel, alături de energia din România, Republica Moldova va primi 204.000 de MW, cantitatea urmând a acoperi necesitățile electrice ale țării pentru luna decembrie. În schimb, compania Moldovagaz va livra zilnic 5,7 de milioane metri cubi de gaze naturale în stânga Nistrului, adică toată cantitatea primită de la Gazprom.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că semnarea contractului cu MGRES, este o decizie complicată, care îl costă politic, dar rațională și în interesul oamenilor. Acesta a venit cu explicații, la trei zile de la anunțul semnării acestuia, pe fondul criticilor primite pentru acest demers.

În ultima perioadă, România a fost principalul furnizor de curent electric al Republicii Moldova, după ce țara nu a mai primit electricitate din Ucraina din cauza borbardamentelor ruse, dar și de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES). Aceasta a stopat livrările în situația în care au fost reduse livrările de gaze naturale, potrivit pretinsului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…