Republica Moldova: Comisie de anchetă pentru elucidarea tentativei de puci

Republica Moldova: Comisie de anchetă pentru elucidarea tentativei de puci

Parlamentul de la Chişinău a decis în şedinţa de marţi crearea unei comisii de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor tentativei de puci constituţional, informează Radio Chişinău.

Această comisie - care va avea în componenţa sa nouă deputaţi şi va fi condusă de parlamentarul socialist Vladimir Ţurcan - va examina modul în care au fost emise deciziile Curţii Constituţionale din 7-9 iunie, prin care a fost dizolvat actualul legislativ, rezultat în urma alegerilor din 24 februarie. Prin decizia sa, Curtea l-a demis temporar din funcţie pe preşedintele Igor Dodon pentru a-i încredinţa prerogative prezidenţiale premierului la final de mandat Pavel Filip, în condiţiile în care Partidul Democrat, al controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, nu dorea să predea frâiele puterii.

Comisia, care va fi controlată de noua majoritate parlamentară formată din Partidul Socialist şi Blocul ACUM (PAS plus PPDA), va examina modul în care fosta guvernare şi unele instituţii ale statului, în special Curtea Constituţională şi Procuratura generală, au acţionat în perioada dualităţii de putere de la Chişinău. Majoritatea parlamentară crede că la Chişinău în acea perioadă a avut loc un 'puci constituţional', potrivit Radio Chişinău.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că, în calitate de ministru al de interne, a făcut un demers către Procurorul General prin care a denunţat tentativa de uzurpare a puterii în stat prin deciziile Curţii Constituţionale.

Procuratura Generală s-a sesizat în privinţa demersului lui Andrei Năstase şi urmează să-l examineze în modul stabilit de lege, potrivit unui răspuns oferit de aceasta postului Radio Chişinău.

De asemenea, grupul parlamentar al Partidului Democrat a solicitat în plenul parlamentului crearea unei comisii de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor unor posibile atentate la securitatea naţională şi subminarea suveranităţii ţării prin intermediul finanţării străine a unor partide politice din Republica Moldova, făcând referire la înregistrările recente în care preşedintele Igor Dodon recunoaşte că Partidul Socialist este finanţat din Rusia. Iniţiativa democraţilor nu a fost acceptată de coaliţia majoritară PSRM-ACUM, notează Radio Chişinău. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...