Republica Moldova: Curtea Constituţională a decis suspendarea 'provizorie' a lui Igor Dodon pentru a treia oară

Republica Moldova: Curtea Constituţională a decis suspendarea 'provizorie' a lui Igor Dodon pentru a treia oară

Curtea Constituţională de la Chişinău a decis vineri suspendarea prerogativelor preşedintelui Igor Dodon cu privire la promulgarea Legii antipropagandă, act normativ care poate duce la interzicerea retransmiterii în Republica Moldova a programelor ruseşti de radio şi de televiziune 'cu un conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic', relatează portalul Deschide.md. Atribuţia în acest sens urmează să îi revină şefului forului legislativ, Andrian Candu, sau premierului Pavel Filip, aceasta fiind a treia decizie de 'suspendare provizorie' a unor prerogative ale preşedintelui Igor Dodon, conform aceluiaşi canal media.

Curtea Constituţională a decis suspendarea provizorie a preşedintelui moldovean după ce acesta a 'refuzat deliberat de a-şi exercita prerogativele' , prin refuzul de a aproba legea antipropagandă, precizează Independent.md.

La şedinţa Curţii s-a prezentat doar deputatul democrat Sergiu Sârbu, cel care a depus sesizarea la Curtea Constituţională. Reprezentantul preşedinţiei nici măcar nu a fost prezent în faţa magistraţilor pentru a-şi expune şi apăra punctele de vedere în privinţa refuzului de promulgare a legii respective.

Dodon a cerut joi Curţii Constituţionale să ateste constituţionalitatea 'legii antipropagandă'. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon scrie că această lege 'atentează la principiile democraţiei'.

Curtea a decis că preşedintele era obligat să promulge legea, chiar dacă avea dubii în privinţa constituţionalităţii acesteia.

Potrivit Curţii, preşedintele a încălcat Constituţia şi jurământul depus la accederea în funcţie.

Într-o reacţie la această decizie, Igor Dodon a ameninţat Partidul Democrat - la guvernare - că va suporta consecinţe pe termen lung din cauza 'politicii agresive' pe care o promovează, menţionează Deschide.md. 'Ceea ce face acum guvernarea seamănă mai mult a agonie decât a democraţie. Va veni timpul şi politica standardelor duble va face victime în rândul democraţilor. Ei vor avea de suferit, pe termen lung, inclusiv din cauza geopoliticii agresive pe care ei o promovează', a scrie Dodon pe pagina de Facebook.

O altă ameninţare a fost formulată de preşedinte la adresa magistraţilor Curţii Supreme, care, potrivit lui, deţin cetăţenia României. 'După alegerile parlamentare, care vor fi declanşate în câteva luni, vom schimba şi repara multe lucruri. Şi în guvern, şi în parlament, şi la Curtea Constituţională. Este inadmisibil ca cetăţenii care au jurat credinţă statului român să decidă politica statului moldovenesc', susţine Igor Dodon.

Referitor la 'legea antipropagandă', Dodon spune că aceasta constituie un abuz evident asupra libertăţii de informare a cetăţenilor Republicii Moldova şi este o cenzură bazată pe standarde duble, în stilul democraţilor aflaţi la guvernare.

Luni, Curtea Constituţională a decis să-i suspende atribuţiile preşedintelui Igor Dodon referitor la numirea unor miniştri în guvernul premierului Pavel Filip, după ce preşedintele a refuzat să semneze decretele de numire în funcţie a noilor miniştri.

În acelaşi mod a fost numit în funcţie ministrul apărării, Eugen Sturza la sfârşitul lunii octombrie. Decretul de numire a fost semnat, atunci, de Andrian Candu, după ce Curtea Constituţională a suspendat temporar şi parţial atribuţiile preşedintelui Dodon. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...