Republica Moldova: Igor Dodon ameninţă că dacă socialiştii nu vor fi la guvernare vor fi probleme cu preţul la gazele ruseşti

Republica Moldova: Igor Dodon ameninţă că dacă socialiştii nu vor fi la guvernare vor fi probleme cu preţul la gazele ruseşti

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, susţine că dacă Partidul Socialiştilor nu va participa la formarea noii majorităţi parlamentare, Chişinăul va avea probleme în privinţa preţului şi a livrărilor de gaze din Rusia, informează vineri presa de peste Prut.

În cazul în care socialiştii ar fi la guvernare, Dodon a spus că el ar putea negocia personal cu preşedintele rus Vladimir Putin un preţ mai mic la gazele ruseşti, potrivit Ziarului Naţional din Chişinău.

Preşedintele moldovean susţine că pentru a evita majorarea preţului la gaze sunt două soluţii, iar cheia ar fi la el. 'Dacă Dodon se înţelege cu Federaţia Rusă şi încearcă să negocieze alt preţ la gaze, este o situaţie. Dacă este un guvern, care e pentru relaţii bune cu Rusia, nu unul de transfugi, antirusesc, atunci şanse sunt', a declarat Igor Dodon joi seara într-o emisiune la postul de televiziune NTV Moldova (rusesc).

El a mai spus că Rusia urmează să scadă volumul tranzitului de gaze livrate prin Ucraina, iar Republica Moldova se va trezi într-o criză similară celei de acum zece ani. 'Eu în 2009 am mai gestionat o astfel de criză, dar ea a fost pentru o perioadă foarte scurtă. Acum ar putea să fie o situaţie mult mai gravă şi aceasta va fi în plină iarnă. La sfârşitul anului expiră şi contractul de importare a gazelor din Federaţia Rusă. Trebuie să fie instalat un guvern care ar putea să meargă să negocieze un nou contract cu Federaţia Rusă şi acest guvern trebuie să fie un partener credibil pentru ruşi', a declarat Dodon, ale cărui afirmaţii au fost catalogate de presă drept 'şantaj' la adresa formaţiunilor din parlament.

'Dacă nu va fi o majoritate la care să participe şi socialiştii, atunci vom avea probleme. Unica soluţie este ca la guvernare să fie socialiştii', a declarat preşedintele moldovean, care avertizase cu o zi în urmă cu nu va aproba o majoritate parlamentară formată din transfugi.

La recentele alegeri legislative niciuna dintre formaţiunile politice care au intrat în parlament nu a obţinut suficiente voturi încât să formeze de una singură o majoritate legislativă. Până la ora actuală nu a fost anunţată crearea unei coaliţii de guvernare, potrivit IPN. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...