Republica Moldova: La şase ani de la decizia Curţii Constituţionale, ''limba moldovenească'' nu a fost înlocuită cu româna în Constituţie

Republica Moldova: La şase ani de la decizia Curţii Constituţionale, ''limba moldovenească'' nu a fost înlocuită cu româna în Constituţie

La şase ani de când Curtea Constituţională de la Chişinău a stabilit că limba română este limbă oficială în Republica Moldova şi că Declaraţia de Independenţă, care stipulează acelaşi lucru, prevalează asupra Legii supreme, adoptate ulterior, art. 13 al Constituţiei republicii prevede în continuare că limba oficială este ''limba moldovenească'', informează joi Ziarul Naţional din Chişinău.

Unul dintre autorii sesizării depuse la Curtea Constituţională este fostul deputat Valeriu Munteanu, care regretă faptul că, la şase ani de la această decizie istorică din 5 decembrie 2013, ''limbă moldovenească'' a rămas neclintită în Constituţie.

''Din păcate, şase ani şi multiple bătălii parlamentare nu au fost suficiente pentru a introduce în articolul 13 din Constituţie sintagma 'limba română'; nu a fost posibil acest lucru, inclusiv din cauza duplicităţii şi laşităţii ideologice a celor de la Partidul Democrat (PD), care, în legislatura trecută, au refuzat cu nonşalanţă să voteze o iniţiativă legislativă (obligatorie) în acest sens'', a scris liderul Uniunii ''Salvaţi Basarabia'' pe Facebook.

Printre ceilalţi semnatari ai sesizării către Curtea Constituţională figurează foştii deputaţi liberali Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Corina Fusu, Gheorghe Brega şi Boris Vieru.

Curtea Constituţională a decis că textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituţiei, potrivit căreia limba de stat este cea ''moldovenească'', notează Radio Chişinău.

Declaraţia de Independenţă, adoptată în 1991, prevede că limba de stat în Republica Moldova este limba română, iar Constituţia, votată de către Parlament în 1994, când majoritatea o reprezentau agrarienii şi socialiştii, stabileşte că limba de stat se numeşte moldovenească, potrivit postului de radio citat. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci, editor: Adriana Matcovschi, editor online: Gabriela Badea) 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 ULTIMA ORĂ Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii