Republica Moldova nu a permis trupelor ruse de rotaţie din Transnistria să intre pe teritoriul său

Republica Moldova nu a permis trupelor ruse de rotaţie din Transnistria să intre pe teritoriul său

„Rotaţia militarilor în cadrul contingentului rus de menţinere a păcii se realizează conform unui mecanism creat pentru a evita riscurile şi pentru a asigura deplasarea coordonată a personalului contingentului”, a spus el. Este vorba despre un grup operaţional (OGRO) cu sediul în Transnistria.

„Ofiţerii aşa-numitului grup operaţional de trupe ruse – formaţiune ilegală pe teritoriul ţării noastre care încalcă statutul de neutralitate – nu au fost admişi pe teritoriul Moldovei... în acest context, Ministerul Afacerilor Externe reiterează poziţia autorităţilor din Republica Moldova cu privire la necesitatea reluării necondiţionate a procesului de retragere a trupelor ruseşti şi a depozitelor de muniţii din ţara noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului.

Războiul din Ucraina şi situaţia din Moldova

La 14 aprilie 2022, autorităţile Republicii Moldova au acuzat armata rusă că încearcă să recruteze cetăţeni moldoveni. Declaraţia a venit la câteva zile după ce serviciile de informaţii militare britanice au declarat că Moscova încearcă să-şi consolideze forţele în Ucraina prin recrutarea de oameni în Transnistria.

Pe 22 aprilie 2022, Federaţia Rusă a anunţat că în „a doua etapă” a războiului, armata rusă intenţionează să stabilească controlul deplin asupra Donbasului, ceea ce va permite crearea unui coridor terestru către Crimeea şi controlul asupra sudului Ucrainei, fapt care va da „Forţelor Armate Ruse o altă ieşire în Transnistria” unde se notează fapte de opresiune asupra populaţiei de limbă rusă”.

Pe 25 aprilie, serviciile speciale ale Federaţiei Ruse au organizat o provocare în capitala nerecunoscutei „Republici Moldoveneşti Pridnistrene”.

Pe 26 aprilie, autorităţile Republicii Moldova au anunţat că nu vor bloca Transnistria şi au pledat pentru o reglementare paşnică a situaţiei. Potrivit preşedinte Maia Sandu, escaladarea din Transnistria este cauzată de forţele „pro-război” din regiune interesate de destabilizarea securităţii. "Acest lucru face Regiunea vulnerabilă şi creează riscuri pentru Moldova. Condamnăm orice provocări şi încercări de a implica Moldova în acţiuni care ar putea pune în pericol pacea în ţară", a spus ea.

În acelaşi timp, Sandu nu intenţionează să poarte negocieri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

La 26 aprilie 2022, s-a cunoscut faptul că trupele Federaţiei Ruse se pregătesc să efectueze un atac cu rachete asupra regiunii transnistrene şi să arunce vina pe seama Ucrainei.

La 27 aprilie 2022, Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a recunoscut că Moldova nu are o armată pregătită pentru luptă. Şeful statului a subliniat că Moldova trebuie să depună toate eforturile pentru a crea o armată profesionistă şi modernă.

Pe 27 iunie 2022, Sandu a declarat că nu vede încă ameninţări iminente la adresa Ucrainei din Transnistria, unde sunt staţionate trupe ruseşti.

În aceeaşi zi, 27 iunie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că un posibil atac din Transnistria, pe teritoriul căreia sunt staţionate trupe ruseşti, ar fi o palmă, la care Ucraina ar răspunde cu o lovitură.

Pe 14 iulie 2022, Sandu a anunţat că, în cazul unui atac al Rusiei, ţara ei va trebui să lupte cu sape împotriva avioanelor .

Pe 14 iulie, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat că Republica Moldova trebuie să se pregătească pentru modul de economisire a energiei în această iarnă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”