Republica Moldova obţine 564 milioane de dolari în urma unui acord de împrumut provizoriu cu FMI

Republica Moldova obţine 564 milioane de dolari în urma unui acord de împrumut provizoriu cu FMI

Republica Moldova a obţinut un acord de împrumut provizoriu de la Fondul Monetar Internaţional, în valoare de 564 milioane de dolari, pentru o perioadă de trei ani şi patru luni, a anunţat joi premierul Natalia Gavriliţa, transmite Reuters.

Dacă Board-ul executiv al FMI va aproba acordul, o decizie aşteptată în decembrie, Republica Moldova speră să primească până la finalul anului prima tranşă de 81 milioane de dolari, a informat prim-ministrul.

"Aceasta este o veste foarte bună pentru Republica Moldova, ţinând cont de actuala situaţie", a declarat Gavriliţa, făcând aluzie la criza de energie cu care se confruntă ţara, din cauza deficitului de gaze naturale, după ce contractul de furnizare cu Gazprom a expirat în septembrie.

Guvernul va folosi împrumutul pentru a sprijini afacerile şi pentru a continua lupta contra corupţiei, făcând achiziţiile de stat mai transparente. De asemenea, acordul va spori încrederea investitorilor străini şi va încuraja dezvoltarea infrastructurii şi alte proiecte de modernizare a economiei, afectată de corupţie, investiţiile deficitare şi şomajul ridicat, a apreciat Gavriliţa.

Precedentul program de împrumut cu FMI, în valoare de 572 milioane de dolari, a expirat în martie 2020.

În iulie 2020, Republica Moldova şi Fondul Monetar Internaţional au convenit un nou program de împrumut pe trei ani, în valoare de 558 milioane de dolari, dar Board-ul FMI a refuzat să-l aprobe deoarece majoritatea pro-rusă de atunci a adoptat legi care slăbeau independenţa Băncii Centrale, supervizarea sectorului financiar şi transparenţa fiscală. Însă, noul Parlament pro-european a retras parţial legislaţia contestată şi s-a angajat să adopte în decembrie o lege care să garanteze independenţa Băncii Centrale. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am dispus angajaţilor firmelor mele să închidă conturile la băncile austriece, iar pe viitor nu mai cumpăr motorină de provenienţă austriacă pentru c…

2 Daniela, polițista sexy care a devenit virală

3 „Cineva și-a uitat chiloții”

4 „Nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac” / Primul patron important din România care „ridică piatra”

5 „Am închis conturile la BCR. Nu mai colaborez cu firme austriece. Am anulat vacanța de schi în Austria cu angajații. La revedere Austria pe o perioadă…