Republica Moldova: Președintele Igor Dodon, întâmpinat cu proteste la venirea de la Moscova

Republica Moldova: Președintele Igor Dodon, întâmpinat cu proteste la venirea de la Moscova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost întâmpinat cu proteste în noaptea de miercuri spre joi pe aeroportul din Chișinău la venirea de la Moscova, organizate de un grup al tineretului liberal, care l-a acuzat de "servivilism" față de Kremlin, relatează Moldova.org și Unimedia.info.

Tinerii liberali au declarat că Igor Dodon continuă să dezbine societatea și i-au sugerat că ar face bine dacă ar rămâne acolo de unde s-a întors. Mai mult simbolic, tinerii i-au adus lui Igor Dodon un covor și mai multe valize pentru a se muta "la curtea țarului Putin".

"După ce două zile s-a aflat la Moscova la curtea 'țarului Putin', unde s-a distrat (...), sluga rușilor a aterizat la ora 01:00 la Chișinău, iar Tineretul Liberal a decis să-i facă o primire originală", a scris Ionel Pușcas, purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal (PL), pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon a efectuat o vizită de lucru de două zile la Moscova, oficial pentru a participa la ceremoniile ocazionate de Ziua Victoriei asupra fascismului, sărbătorită la 9 mai, bucurându-se de un tratament special din partea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, poate că și din cauza că a fost singurul șef de stat străin care a participat la eveniment, în contextul izolării Rusiei pe arena internațională și al tensiunilor dintre Moscova și Occident.

Chiar dacă Igor Dodon afirma că vizitele sale în Rusia — aceasta din urmă a treia de la preluarea mandatului în decembrie anul trecut — au scopul de a stabili relații cât mai bune cu Moscova, în beneficiul cetățenilor moldoveni, analiștii politici de la Chișinău remarcă "servilismul președintelui moldovean față de Kremlin", potrivit Radio Chișinău.

Analistul politic Vlad Țurcanu crede că prin participarea sa la parada militară de la Moscova, alături de Putin, Igor Dodon și-a promovat propria imagine de apropiat al Rusiei pentru a câștiga simpatia electoratului prorus moldovean.

"Cred că Igor Dodon a dat o lovitură din punct de vedere al imaginii. Imaginile cu Putin și Dodon vor face înconjurul lumii, iar pentru acei cetățeni pentru care Vladimir Putin este liderul suprem, și Igor Dodon va deveni cineva. Dacă Dodon și-a făcut un calcul, atunci din punctul său de vedere a fost unul bun", a afirmat el, adăugând că Dodon a încercat — și se pare că și a reușit — să-și adjudece electoratul monolit prorusesc și antieuropean al lui Vladimir Voronin.

În tabăra proeuropeană de la Chișinău, Igor Dodon nu poate fi perceput decât ca un "vasal" al Federației Ruse și al lui Putin.

Igor Dodon face jocul Kremlinului, care vrea să deturneze Republica Moldova de la parcursul său european și, astfel, să destabilizeze situația în regiune, a declarat în acest context istoricul și analistul politic, Octavian Țîcu. Acesta a remarcat că vizitele frecvente pe care le efectuează Dodon la Moscova demonstrează mai degrabă comportamentul unui șef de partid, și nu al unui șef de stat. "Igor Dodon acționează nu ca președintele unei țări, ci ca președinte al Partidului Socialist din Republica Moldova care, din punctul lui de vedere, se află în campanie electorală", a spus el, subliniind că Rusia joacă cartea Republicii Moldova în actuala configurație geopolitică, regională și globală.

Igor Dodon a declarat miercuri la Moscova, în cadrul unei întrevederi cu președintele Dumei de Stat, Viaseaslav Volodin, că Republica Moldova intenționează să-și mențină neutralitatea și se opune în mod categoric aderării acesteia la NATO.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...