Republica Moldova: Preşedintele Igor Dodon vrea să închidă Muzeul ocupaţiei sovietice din Chişinău

Republica Moldova: Preşedintele Igor Dodon vrea să închidă Muzeul ocupaţiei sovietice din Chişinău

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, intenţionează să închidă Muzeul ocupaţiei sovietice, inaugurat în 2015 în incinta Casei Armatei din Chişinău, iar în locul acestuia 'să facem un muzeu de istorie normal, bun, frumos', informează portalul Deschide.md şi Ziarul Naţional din Chişinău.

Prezent la evenimentul dedicat împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Uniunii ofiţerilor din Republica Moldova, organizaţie condusă de către consilierul său Victor Gaiciuc, Dodon a făcut marţi seara o serie de promisiuni, criticând dur guvernul premierului Maia Sandu cu 'absolvenţii săi de Harvard'.

El le-a mulţumit reprezentanţilor organizaţiei respective că s-au implicat în activităţile dedicate 'aniversării a 660-a de la întemeierea statului moldovenesc şi a 75-a de la eliberarea ţării de sub ocupaţia fascistă'.

'Este aici ministrul apărării. Trebuie de făcut un muzeu bun. Predecesorul său a făcut un muzeu al nu ştiu cărei ocupaţii. El trebuie închis, dacă încă nu a fost. Deja l-au închis? Şi să facem un muzeu de istorie normal, bun, frumos, în care să se regăsească şi drapelul de luptă pe care ni l-a dăruit (Serghei) Şoigu, care s-a aflat aici pe 24 august, în ziua eliberării Moldovei', a declarat Dodon, sfidând sutele de mii de victime ale ocupaţiei sovietice din Basarabia, notează Ziarul Naţional din Chişinău.

Conform cifrelor oficiale, peste 1,5 milioane de basarabeni au fost deportaţi şi ucişi în timpul ocupaţiei sovietice, adică 12,23% din populaţia Basarabiei interbelice, notează în acest context Ziarul Naţional din Chişinău.

În altă ordine de idei, Dodon a promis că foştii militari nu vor fi lipsiţi de avantajele de care beneficiază în prezent, aşa cum 'ar vrea' guvernul Maiei Sandu.

'Sau noi, majoritatea parlamentară, parlamentul şi guvernul, facem ceea ce aşteaptă oamenii, sau aşa un guvern nu ne trebuie', a avertizat Igor Dodon, adăugând că oamenii îl întreabă de ce nu pune la muncă guvernul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...