Republica Moldova: Primarul liberal al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, reținut de CNA în dosarul "parcărilor cu plată"

Republica Moldova: Primarul liberal al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, reținut de CNA în dosarul "parcărilor cu plată"

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a fost reținut joi seara târziu de procurorii anticorupție și CNA (Centrul Național Anticorupție) în dosarul 'parcărilor cu plată', fiind luat în custodia poliției pentru 72 de ore, sub suspiciunea de trafic de influență, relatează Radio Chișinău.

După trei ore de percheziții, primarul Dorin Chirtoacă a fost escortat de mascați la CNA. La ieșire, Dorin Chirtoacă a refuzat să facă vreo declarație, a informat Jurnal.md.

În pofida orei târzii, consilierii Partidului Liberal (PL) au împânzit coridoarele primăriei în semn de solidaritate, iar la ieșire un grup de simpatizanți ai lui Chirtoacă au scandat "Noi suntem cu tine".

Potrivit unui comunicat al CNA, în urma audierilor s-a constat că edilul i-ar fi dat indicații viceprimarului capitalei, care era președinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chișinău, să semneze contractul cu firma EME Parkleitsysteme GmbH, fără avizul Consiliului Municipal.

Totodată, contrar legislației în vigoare, primarul Chirtoacă a avizat pozitiv certificatele de urbanism pentru proiectarea lucrărilor, în conformitate cu contractul de parteneriat public-privat dintre Primăria municipiului Chișinău și nerezidenta EME Parkleitsysteme GmbH. La rândul sau, aceasta companie ar fi devenit câștigătoare în urma unor acțiuni concertate dintre responsabili din Primăria capitalei, agenți economici și omul de afaceri care gestiona din umbră EME Parkleitsysteme GmbH, conform IPN.md.

Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei, 26% din veniturile companiei reprezenta 'recompensă' pentru semnarea contractului de parteneriat public-privat între compania EME Parkleitsysteme GmbH și Primărie, dintre care 13% îi reveneau primarului și 13 % șefului Direcției transport public și căi de comunicație.

Prin acțiunile sale, susține CNA, primarul Chirtoacă ar fi comis trafic de influență, infracțiune care se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 7 ani.

CNA amintește că, recent, șapte persoane au fost reținute în dosarul parcărilor cu plată. Este vorba despre viceprimarul municipiului Chișinău, șeful Direcției transport urban și căi de comunicație, un fost consilier municipal, administratorii a trei companii de parking, dar și un om de afaceri, suspectat ca ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitație, inclusiv cea câștigătoare. În prezent, o parte dintre suspecți se află în arest la domiciliu, iar alții în arestul CNA.

După arestul primarului Dorin Chirtoacă, Chișinăul rămâne fără conducere la propriu. Asta în condițiile în care după arestarea viceprimarului Nistor Grozavu, joi a fost reținut și secretarul Consiliului Municipal, indică Agora.md.

Astfel, toate persoanele care potrivit legii ar putea să preia responsabilitățile primarului sunt acum în imposibilitatea de a o face.

În drum spre Budapesta, unde efectuează vineri o vizită de lucru, președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a sugerat posibilitatea unor alegeri anticipate pentru funcția de primar al Chișinăului. "Sper să avem în toamnă alegeri anticipate cel puțin în municipiul Chișinău", a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a ținut de cuvânt! Bolojan a tăiat joi jumătate din posturile de la CJ Bihor și desființează trei structuri …

2 Un jandarm sibian de 43 de ani, coronasceptic, a murit după ce s-a infectat / Căpitanul Ionuț Câmpean, acum câte…

3 FOTO Priviți unde și-a parcat mașina Nicușor Dan în prima zi de Primar General al Capitalei

4 VIDEO Primul Guvern USL s-a făcut în Dubai, pe marginea piscinei hotelului Atlantis / Scheletele lui Ponta și Gh…

5 Informație / Ludovic Orban nu va mai fi desemnat să formeze un nou guvern după alegerile din 6 decembrie