Republica Moldova trimite ajutoare în Ucraina

Republica Moldova trimite ajutoare în Ucraina

Guvernul Republicii Moldova a trimis sâmbătă Ucrainei prima tranşă dintr-un ajutor umanitar în valoare totală 24 de lei moldoveneşti (circa 1,2 milioane de euro), conform deciziei aprobate de Comisia pentru Situaţii Excepţionale, informează MOLDPRES.

Premierul Natalia Gavriliţa s-a deplasat la Mohiliv-Podilski pentru a preda ajutoarele guvernatorului regiunii ucrainene Viniţa, Serghei Borzov.

Ea a declarat că "acest ajutor este un gest de susţinere din partea poporului Republicii Moldova pentru poporul ucrainean. Din prima zi de răƒzboi, toată societatea s-a mobilizat ca să ajute miile de oameni care s-au refugiat în ţara noastrăƒ. Deşi Republica Moldova are suficiente probleme, considerăƒm absolut necesar să îi ajutăƒm pe vecinii noştri ucraineni care traverseazムo perioadă extrem de dificilă".

La rândul ei, ministrul de interne Ana Revenco a afirmat că a transmis un mesaj de încurajare pentru colegii ucraineni "din partea celor 16.000 de angajaţi" ai ministerului, "salvatori, pompieri, poliţişti". "Cei care acum luptムpentru pace pot să fie liniştiţi pentru familiile lor care se află în Moldova, pentru copiii lor, cei care abia fac primii paşi şi pentru cei care învaţムprimele cuvinte. Pentru noi toţi, cuvântul 'pace' are o valoare supremăƒ. Din puţinul pe care-l avem, vom ajuta cu tot ce ne stă în puteri", a spus ea.

Ajutoarele includ lenjerie de pat, seturi de igienムpentru femei şi copii, dezinfectant, paturi, scutece, seturi de baie şi produse alimentare nealterabile în valoare de circa 430 de mii de euro din partea ministerului muncii şi protecţiei sociale de la Chişinău; produse de igienă, saci de dormit saltele, pături, perne, mănuşi şi măşti chirugicale, estimate la peste 230.000 de euro, de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă al Republicii Moldova; medicamente, consumabile şi echipament medical de 150.000 de euro de la ministerul sănătăţii; consumabile, echipament medical, staţii şi pompe electrice în valoare de peste 370 de mii de euro din partea Agenţiei pentru Rezerve Materiale, precum şi alimente şi produse de primă necesitate de 15.700 de euro de la diferite companii.

Produsele din cele şapte camioane cu ajutoare ajunse în Viniţa vor fi distribuite după necesităţi în mai multe sate şi oraşe ucrainene. Republica Moldova va trimite în curând şi a doua tranşă de ajutoare umanitare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro