Republica Moldova: Victimele deportărilor staliniste din 6 iulie 1949, comemorate de guvern printr-o ceremonie

Republica Moldova: Victimele deportărilor staliniste din 6 iulie 1949, comemorate de guvern printr-o ceremonie

Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, şi cabinetul de miniştri au participat la evenimentul de comemorare a victimelor deportărilor staliniste, sâmbătă împlinindu-se 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor regimului comunist, informează un comunicat de presă transmis de Direcţia de comunicare şi protocol a Guvernului Republicii Moldova.

În prezenţa oficialilor, drapelul de stat din faţa Guvernului a fost coborât în bernă. Ulterior, echipa guvernamentală a depus flori la monumentul 'Trenul Durerii' din scuarul Gării Feroviare, ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist.

În cadrul evenimentului, prim-ministrul Maia Sandu a precizat că trauma familiilor deportate este trauma întregului popor şi este important ca aceşti oameni să nu fie uitaţi. ,,Ţinându-i minte le păstrăm vii numele, le însuşim valorile şi aceste valori ne impun să acţionăm cu demnitate şi dragoste faţă de oameni. Anume aceste valori ar trebui să ghideze liderii politici şi oamenii de stat în activitatea lor. Dumneavoastră, cei care aţi stat drepţi, cu demnitate, în faţa nedreptăţilor, sunteţi un model pentru noi - de rezistenţă şi curaj şi, mai ales, de omenie', a subliniat premierul Maia Sandu, citată în comunicat.

Totodată, premierul Maia Sandu a menţionat că oamenii deportaţi reprezentau elita poporului, iar, în ciuda circumstanţelor tragice, aceştia şi-au păstrat demnitatea şi valorile morale, care au fost transmise mai departe copiilor. ,,Trebuie să fim mândri de puterea părinţilor şi bunicilor noştri care au rămas piloni ai omeniei, corectitudinii, cumsecădeniei şi au reuşit, chiar dacă au trăit în condiţii inumane, să transmită aceste convingeri şi comportamente urmaşilor lor. Nu există familie în ţara noastră care nu a fost atinsă de această dramă', a declarat Maia Sandu.

De asemenea, ea a menţionat că actuala guvernare va iniţia procedurile de modificare a legii prin care să se ofere certificate de reabilitare pentru deportaţi, inclusiv copiilor născuţi acolo.

La evenimentul de comemorare a victimelor deportărilor staliniste au participat ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, şi ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa.

Victimele deportărilor staliniste sunt comemorate în fiecare an la data de 6 iulie, aceasta fiind declarata zi de doliu naţional în Republica Moldova. Cunoscute sub denumirea de 'IUG', deportările din 5-6 iulie 1949 reprezintă cel de-al doilea şi cel mai mare val de deportări, menţionează comunicatul guvernului de la Chişinău.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...