Republica Srpska și-a rechemat judecătorii de la Curtea Constituțională din Bosnia și Herțegovina

Republica Srpska și-a rechemat judecătorii de la Curtea Constituțională din Bosnia și Herțegovina

Decizia intră în vigoare în ziua următoare adoptării.

Foto: Shutterstock

Adunarea Națională (Parlamentul) Republicii Srpska (o entitate a Bosniei și Herțegovinei, BiH) și-a rechemat judecătorii de la Curtea Constituțională din Bosnia și Herțegovina. Această decizie a fost luată miercuri în cadrul unei ședințe extraordinare a Adunării Naționale, potrivit televiziunii naționale a țării RTRS .

Se menționează că, la o ședință specială a Adunării Naționale a Republicii Srpska, a fost luată o decizie de rechemare a judecătorilor sârbi de la Curtea Constituțională din Bosnia și Herțegovina. Decizia intră în vigoare în ziua următoare adoptării.

Anterior, președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a declarat că Republica Srpska este gata să-și declare independența dacă Înaltul Reprezentant al ONU în BiH Christian Schmidt va adopta o nouă lege a proprietății, conform căreia toate proprietățile republicii devin proprietate a Bosniei și Herțegovinei. Dodik a subliniat că, în conformitate cu Constituția, toate proprietățile de pe teritoriul republicii aparțin entității, și nu Sarajevo. Modificările în lege trebuie aprobate de Curtea Constituțională a BiH, ceea ce a provocat indignare din partea conducerii sârbilor bosniaci. S-a subliniat că, acum, Curtea Constituțională din BiH „ar trebui să protejeze constituția, nu să o schimbe”.

Dodik a remarcat că Occidentul încearcă să distrugă Republica Srpska prin centralizarea BiH, încălcând astfel Acordurile de la Dayton.

Conform constituției propuse în Acordul-cadru general de pace pentru Bosnia (Acordul Dayton), care a fost semnat la 14 decembrie 1995 la Paris, BiH este formată din două entități: Federația Musulman-Croată din Bosnia și Herțegovina (aproximativ 51% din teritoriul țării) și Republica Srpska (aproximativ 49% din teritoriu), precum și districtul Brcko. În sistemul administrației de stat sunt reprezentate proporțional trei popoare principale: bosniacii (slavii care s-au convertit la islam), sârbii (ortodocși) și croații (catolicii).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…